Όταν οι δισεκατομμυριούχοι δεν ξέρουν τι να κάνουν τις αμύθητες περιουσίες τους

Πάνω από 84 τρισ. δολάρια αναζητούν κληρονόμους στις ΗΠΑ, με το 41% να μην ξέρει κυριολεκτικά τι να τα κάνει.
Tim P. Whitby via Getty Images

Ολόκληρες αυτοκρατορίες και αμύθητα πλούτη έχουν καταστραφεί και χαθεί, όταν πέρασαν στα χέρια της επόμενης γενιάς που δεν ήξερε να τα διαχειριστεί.

Πάνω από 84 τρισεκατομμύρια δολάρια αναζητούν κληρονόμους μόνο στις ΗΠΑ, με το 41% αυτών να μην ξέρει κυριολεκτικά τι να τα κάνει.

Έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, έδειξε οτι οι νεότερες γενιές πλουσίων δεν έχουν σχέδιο για να επενδύσουν ή να αξιοποιήσουν με κάποιο τρόπο τον πλούτο που βρέθηκε στα χέρια τους.

Πάνω από 4.500 πλούσιοι επενδυτές από 14 χώρες, που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πως να επενδύσουν την περιουσία τους ώστε να την περάσουν κι αυτοί στις αμέσως επόμενες γενιές.

Ακόμη και μετά την σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, που έφερε τον θάνατο πολύ κοντά σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι πλούσιοι δεν θορυβήθηκαν και δεν έκαναν καμία κίνηση για να εξασφαλίσουν την συνέχιση των αυτοκρατοριών τους και την επιτυχή μεταφορά του πλούτου τους.

Το παράδοξο είναι, οτι παρότι δεν κάνουν τίποτα για να εξασφαλίσουν την διατήρηση του πλούτου τους από τις επόμενες γενιές, αναφέρουν ότι ανησυχούν για το εάν οι διάδοχοί τους θα τα καταφέρουν τελικά.

Το 76% από αυτούς έχουν σκεφτεί εάν θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων, το 71% στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των φόρων κληρονομιάς ενώ το 70% δεν έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στους γόνους τους και τις μελλοντικές γενιές για το εάν θα χρησιμοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία με σύνεση.

Όταν οι δικηγορικές εταιρείες θησαυρίζουν

Ενδιαφέρον είχε η διαπίστωση, ότι το 60% των δισεκατομμυριούχων, δεν σκοπεύει να μοιράσει «δίκαια» την περιουσία του στους κληρονόμους ανησυχώντας για τις δικαστικές διαμάχες που αυτό θα προκαλέσει.

«Όσοι επέλεξαν να ευνοήσουν ορισμένους από τους κληρονόμους τους έναντι άλλων είναι είτε γιατί έχει στενότερες σχέσεις μαζί τους και μεγαλύτερη συμπάθειας (80%) ή γιατί θέλει να ενισχύσει περισσότερο όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ή είναι πιο ευάλωτοι.

Στις οικογένειές που υπάρχουν θετά παιδιά, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, με το 87% των πλουσίων να ανησυχούν περισσότερο για την δικαιοσύνη. καθώς θα χρειαστεί να δαπανηθεί ένα τεράστιο ποσό σε ανεπίλυτες οικογενειακές συγκρούσεις, με τις δικηγορικές εταιρείες να θησαυρίζουν.

Ενας από τους σημαντικότερους λόγους που οι πλούσιοι και ισχυροί δεν θεωρούν απαραίτητο το μοίρασμα της περιουσίας τους είναι γιατί ... δεν πιστευουν οτι θα φύγουν σύντομα από τη ζωή. Θεωρούν πάντα, οτι είναι μια υπόθεση που μπορεί να περιμένει.

Το 46% αποφεύγει να συζητά οτιδήποτε σχετίζεται με το ύψος ή την απόκτηση της περιουσίας μέσα στην οικογένεια, ενώ το 49% ανησυχεί μήπως τα παιδιά ή τα εγγόνια τους θεωρούν δεδομένο ότι θα λάβουν μερίδιο από την περιουσία.

«Είναι άβολο να ρωτάς κάποιον: «Γεια, τι θα γίνει με τα χρήματά σου όταν πεθάνεις;» δήλωσε ο Iqbal Khan, πρόεδρος του τμήματος Global Wealth Management της UBS, λέγοντας οτι «το γεγονός οτι οι πλούσιοι αποφεύγουν αν συζητούν τέτοια θέματα, οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα»

«Ενώ θέλουν σε μεγάλο βαθμό η μετάβαση της περιουσίας τους να γίνει ομαλά, δεν προβλέπουν να λύσουν τέτοια προβλήμα όσο είναι εν ζωή» αναφέρει.

Το αποτέλεσμα είναι, το 40% των κληρονόμων να εμπλέκονται σε αυτές τις χολιγουτιανές κληρονομικές συγκρούσεις όπου στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι με αδέρφια ή άλλα μέλη της οικογένειας τους, για το μοίρασμα της περιουσίας.

Πηγή: CNBC

Δημοφιλή