CULTURE
08/08/2016 06:10 EEST

Η Άγρια Δύση ζωντανεύει κάθε Τρίτη του Αυγούστου στον OTE TV

YOUTUBE

Τα Western είναι ίσως το πιο μεγάλο και καθοριστικό είδος της αμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου, ένα νοσταλγικό εγκώμιο στις πρώτες ημέρες της επεκτατικής, αδάμαστης αμερικάνικης παραμεθορίου, η οποία ταυτόχρονα αποτελούσε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του πολιτισμού και της άγριας, αφιλόξενης ερήμου. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα, πιο ανθεκτικά και ευέλικτα κινηματογραφικά είδη, καθώς κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ευρύτερη μυθολογία του αμερικανικού κινηματογράφου.

Τα Western ως είδος έχουν απεικονίσει κατά μεγάλο μέρος τους το παρελθόν της Αμερικής, δοξάζοντας τις αξίες που κυριαρχούσαν κάποτε και τις φιλοδοξίες της μυθικής και πλέον σχεδόν εξαφανισμένης εποχής της Άγριας Δύσης. Με την πάροδο του χρόνου, τα Western επαναπροσδιορίστηκαν, εφευρέθηκαν εκ νέου και επεκτάθηκαν τόσο αισθητικά όσο και σεναριακά. Στα τέλη της δεκαερίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, καθώς και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, έκαναν την εμφάνισή τους αναθεωρημένα western που αμφισβητούσαν τα θέματα και τα στοιχεία των παραδοσιακών western.

Ο OTE TV επέλεξε τον πλέον ταιριαστό καυτό μήνα του Αυγούστου για να τιμήσουν το σπουδαίο αυτό κινηματογραφικό είδος. Έτσι, κάθε αυγουστιάτικη Τρίτη στις 22.00 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες western, μέσα από τη συχνότητα του καναλιού OTE CINEMA 2.

Τρίτη 9/8

The Unforgiven (1960)

του John Huston

Κόντρα στην κλασική πλοκή των πατροπαράδοτων western, αυτή η ταινία επικεντρώνεται στο θέμα του ρατσισμού απέναντι στους Ιθαγενείς Αμερικάνους και σε όσους είχαν συγγένεια με αυτούς. Πρωταγωνιστούν οι Bruce Lancaster, Audrey Hepburn και Audie Murphy.

Τρίτη 16/8

A Fistful of Dollars (1964)

του Sergio Leone

Ένα από τα πλέον κλασικά φιλμ της Spaghetti Western κατηγορίας, με τον Clint Eastwood στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν ενός μυστηριώδη περιπλανώμενου άντρα που μπαίνει ανάμεσα στη χρόνια διαμάχη δύο οικογενειών σε ένα χωριό του Μεξικό, πουλώντας ψευδείς πληροφορίες και στις δύο προς δικό του όφελος. Δίπλα στον Eastwood βρίσκουμε τους Gian Maria Volonte και Marianne Koch. Η ταινία, επίσης, αποτελεί την πρώτη της τριλογίας «Dollars Trilogy» του Leone. Οι άλλες δύο ολοκληρώνουν και το αφιέρωμα του OTE TV στο Western.

Τρίτη 23/8

For a Few Dollars More (1965)

του Sergio Leone

Η δεύτερη ταινία της «Dollars Trilogy», βάζει τον Monco του Clint Eastwood να συνεργάζεται (τελικά) με τον Douglas Mortimer του Lee Van Cleef για να κυνηγήσουν και να πιάσουν τον εγκληματία El Indio (Gian Maria Volonte) ώστε να εισπράξουν την αμοιβή που έχει κηρυχθεί στο όνομά του.

Τρίτη 30/8

The Good, The Bad and The Ugly

του Sergio Leone

Το αφιέρωμα του OTE TV ρίχνει αυλαία με την τρίτη και τελευταία ταινία της θρυλικής τριλογίας του Sergio Leone. Στη Δύση, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο γνωστός μας πλέον μυστηριώδης ξένος Joe (Eastwood) και ο Μεξικανός παράνομος Tuco (Eli Wallach), συνάπτουν μια ιδιόρρυθμη συμμαχία και, μετά από αρκετά περιπετειώδη παρελκόμενα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξολοθρεύσουν ένα σαδιστή εγκληματία και τον στρατό της Ένωσης, αλλά και για να βρουν τα $20.000 που έχει θάψει ένας στρατιώτης στην έρημο.