Owamni: Πώς ένας Ινδιάνος δημιούργησε το καλύτερο νέο εστιατόριο στην Αμερική

Για εμένα, είναι το φαγητό του προ-προπάππου μου, που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα, λέει ο «Σιου Σεφ».
H συνιδιοκτήτης Dana Thompson, αριστερά, και ο σεφ Sean Sherman στέκονται για ένα φωτογραφικό πορτρέτο κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής βάρδιάς τους στο εστιατόριο Owamni by The Sioux Chef την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη.(Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)
Chicago Tribune via Getty Images
H συνιδιοκτήτης Dana Thompson, αριστερά, και ο σεφ Sean Sherman στέκονται για ένα φωτογραφικό πορτρέτο κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής βάρδιάς τους στο εστιατόριο Owamni by The Sioux Chef την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη.(Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)

Το καλοκαίρι του 2021, ο Sean Sherman, ένας 48χρονος σεφ - Ινδιάνος της υπο-φυλής Oglala Lakota της γνωστής σε όλο τον κόσμο φυλής των Σιου - άνοιξε ένα εστιατόριο με το όνομα Owamni, στη Μινεάπολη.

Σχεδόν εν μία νυκτί, έγινε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανικής κουζίνας ιθαγενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται χωρίς αλεύρι σίτου, γαλακτοκομικά, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μαύρο πιπέρι ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που μεταφέρθηκε σε αυτή την ήπειρο μετά την άφιξη των Ευρωπαίων.

Ένα μέλος του προσωπικού μεταφέρει αναμμένο φασκόμηλο μέσα από την τραπεζαρία στο εστιατόριο Owamni by The Sioux Chef , την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη. (Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)
Chicago Tribune via Getty Images
Ένα μέλος του προσωπικού μεταφέρει αναμμένο φασκόμηλο μέσα από την τραπεζαρία στο εστιατόριο Owamni by The Sioux Chef , την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη. (Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)

Η συνεργάτης και συνιδιοκτήτης του, Ντάνα Τόμσον, το αποκαλεί «ειρωνικά «ξένο».

«Οι ιθαγενείς της Αμερικής κυνηγούσαν θηράματα όπως οι βίσονες, που περιπλανιόνταν ανατολικά μέχρι το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Μαζεύανε ψάρια και οστρακοειδή. Φυλές στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και αλλού χρησιμοποιούσαν ελεγχόμενες πυρκαγιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δημιουργώντας λιβάδια ανάμεσα σε ελαιώνες κοκκινόξυλου, όπου θα ευδοκιμούσαν τα επιθυμητά φυτά και τα ζώα τους θα βοσκούσαν. Παντού, οι άνθρωποι έλεγαν ιστορίες και τραγουδούσαν τραγούδια για το φαγητό τους. Σε πολλές αυτόχθονες γλώσσες, τα φυτά και τα ζώα αναφέρονται ως πρόσωπα. Η διατροφή των προγόνων μας, ήταν σχεδόν μια τέλεια δίαιτα», δηλώνει ο Σέρμαν στο The New Yorker. «Είναι αυτό που ορίζει η δίαιτα paleo: χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς ζάχαρη».

Ένα πιάτο με καπνιστή πέστροφα και φρέσκια tostada σερβίρεται στο εστιατόριο Owamni από το The Sioux Chef την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη. (Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)
Chicago Tribune via Getty Images
Ένα πιάτο με καπνιστή πέστροφα και φρέσκια tostada σερβίρεται στο εστιατόριο Owamni από το The Sioux Chef την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μινεάπολη. (Stephen Maturen/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)
CHICAGO, ILLINOIS - JUNE 13: Dana Thompson speaks on behalf of Owamni, winner of Best New Restaurant, during the 2022 James Beard Restaurant and Chef Awards at Lyric Opera of Chicago on June 13, 2022 in Chicago, Illinois. (Photo by Jeff Schear/Getty Images for James Beard Foundation )
Jeff Schear via Getty Images
CHICAGO, ILLINOIS - JUNE 13: Dana Thompson speaks on behalf of Owamni, winner of Best New Restaurant, during the 2022 James Beard Restaurant and Chef Awards at Lyric Opera of Chicago on June 13, 2022 in Chicago, Illinois. (Photo by Jeff Schear/Getty Images for James Beard Foundation )

Τον Ιούνιο, το James Beard Foundation ανακήρυξε το Owamni ως το καλύτερο νέο εστιατόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι δύσκολο για μένα μερικές φορές να σταματάω και να ζω τη στιγμή», είπε ο Σέρμαν. «Νιώθω ότι μόλις ξεκινάω!»