ΤΟ BLOG
21/12/2017 13:17 EET | Updated 21/12/2017 13:17 EET

«Παίζοντας μουσική εκφράζεις την ψυχή σου»!

SUGARPIE & THE CANDYMEN

Half Note Jazz Club

Οι Ιταλοί Sugarpie & The Candymen είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές swing μπάντες. Η τραγουδίστρια – κατά κόσμον  Lara Ferrari - Sugarpie,οι κιθαρίστες Jacopo Delfini και Renato Podestà, ο κοντραμπασίστας Claudio Ottaviano και ο ντράμερ Roberto Lupo ξεχωρίζουν όχι μόνο για το αστείρευτο και μεταδοτικό κέφι τους πάνω στη σκηνή αλλά και για τις απρόβλεπτες μα και πολύ εμπνευσμένες διασκευές τους τραγουδιών από ιδιώματα και ονόματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από το swing! Με την προσθήκη ενός ακόμα μουσικού, του Mauro Negr στο κλαρινέτο και το σαξόφωνο, οι Sugarpiew & The Candymen θα βρίσκονται για την περίοδο των Χριστουγέννων, από την Παρασκευή 22 μέχρι και την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στο «Half Note Jazz Club». Μου μίλησαν για αυτές τις εμφανίσεις τους εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί «it doesn’t mean a thing f it ain’t got that swing»!

 Πώς αγαπήσατε καταρχήν αυτό το μουσικό ιδίωμα;

Απλά μεγαλώσαμε ακούγοντας το! Από την εποχή που ήμασταν παιδιά αρχίσαμε να ακούμε την jazz σε όλες τις πτυχές της, από την «κλασική» μέχρι κάποιες πιο σύγχρονες. Είναι σαν αυτή η μουσική να βρίσκεται στο DNA μας και δεν μπορούμε να της ξεφύγουμε!

Οταν ξεκινούσατε ήταν λίγο παράξενο ή έστω ασυνήθιστο για μιαν ιταλική μπάντα να παίζει τέτοια μουσική ή ήταν απολύτως φυσιολογικό και το κοινό αποδέχθηκε αυτό που κάνατε από την πρώτη κιόλας στιγμή;

Από την αρχή παίζαμε σε πολλά μέρη, στην Ιταλία αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ήταν πολύ εύκολο να έχουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό γιατί ο ήχος και η παράδοση του swing είναι τμήμα της κουλτούρας τους. Στην χώρα μας, την Ιταλία, ομολογουμένως ήταν πιο δύσκολο. Πρέπει όμως να πούμε ότι τώρα πλέον όλοι όσοι έρχονται στις συναυλίες μας τις απολαμβάνουν και εκτιμούν αυτό που κάνουμε, είτε είναι γνώστες της jazz είτε δεν έχουν ακούσει ποτέ τέτοια μουσική. Αυτός ακριβώς άλλωστε είναι και ο στόχος μας!

Αγαπάτε συνολικά την jazz ή αποκλειστικά το swing και τον ήχο του;

Θα λέγαμε ότι αγαπούμε όλη την αμερικανική μα και ευρωπαϊκή jazz, κυρίως των δεκαετιών του ’30 και του ’40. Κατά τη γνώμη μας εκεί βρίσκονται οι ρίζες για οτιδήποτε συνέβη στην μουσική στη συνέχεια και όχι μόνο στην jazz αλλά ακόμα και στο rock ή την ποπ. Οι κιθαρίστες του γκρουπ προφανώς έχουν αδυναμία στον μέγιστο Ρουμανογάλλο βιρτουόζο της κιθάρας και θεμελιωτή του λεγόμενου gypsy swing Django Reinhardt. Ανάλογες είναι οι προτιμήσεις των υπολοίπων και ορισμένοι φτάνουν να ακούν όχι μόνο την free jazz της δεκαετίας του ’60 αλλά ακόμα και hip-hop, rock, ως και punk ή grunge.

Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία το να επανεκτελείτε με τον τρόπο σας ένα παλαιό swing κομμάτι και το να αρχίζετε να γράφετε ένα δικό σας;

Οταν παίζουμε ένα κλασικό κομμάτι σίγουρα υπάρχει το πλεονέκτημα ότι το ακροατήριο το γνωρίζει και έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε μαζί του καθώς υπάρχει αυτό το κοινό σημείο αναφοράς αν και ταυτόχρονα υφίσταται πάντα και η πρόκληση του πώς να δώσουμε το δικό μας στίγμα και να κάνουμε να ακούγεται φρέσκο ένα παλαιό κομμάτι. Στα δικά μας πρoσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με τον δικό μας εσωτερικό και μουσικό κόσμο χωρίς να υπάρχει κάτι κοινό στο οποίο να μπορούμε να βασιστούμε. Φυσικά όταν παίζουμε σε ακροατήριο που γνωρίζει τόσο το στιλ μας όσο και τα δικά μας κομμάτια δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Πάντως σαφώς το να εκτιμούν τα δικά μας κομμάτια είναι μια ικανοποίηση που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του να εκτιμούν τις διασκευές μας, όσο μεγάλη και αν είναι και η δεύτερη.

Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία σας είναι τα τραγούδια που διασκευάζετε και δεν είναι swing αλλά ανήκουν σε πολλά άλλα διαφορετικά ιδιώματα. Αυτό που βρίσκω πιο ενδιαφέρον είναι οι επιλογές σας, ποιο είναι το πρώτο κίνητρο για να επιλέξετε ένα τραγούδι; Τι σας έκανε για παράδειγμα να διασκευάσετε τραγούδια του μεγαλύτερου συγκροτήματος όλων των εποχών, των Beatles και πώς διαλέξατε ποια από τα τραγούδια τους θα διασκευάζατε;

Είναι πάρα πολύ εύκολο και απολύτως φυσιολογικό, πάντα κάνουμε ό,τι μας αρέσει περισσότερο! Αν διασκευάσουμε ένα τραγούδι είναι γιατί πριν από όλα αγαπάμε την αυθεντική εκτέλεση του. Αυτό ισχύει για όλους μας σε σχέση με τους Beatles έτσι ήταν απολύτως επόμενο να κυκλοφορήσουμε έναν ολόκληρο δίσκο με διασκευές τραγουδιών τους. Προφανώς βέβαια δεν επιδέχονταν όλα τα τραγούδια τους μια swing ενορχήστρωση οπότε οι απόπειρες μας για αρκετά από αυτά τελικά δεν κυκλοφόρησαν. Έτσι αυτό που ακούει κανείς σε αυτό το album είναι το αποτέλεσμα πολλών πειραματισμών.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό μουσικό στοιχείο για μια σύγχρονη μπάντα που παίζει swing και, αντίστοιχα, ποιο είναι το πιο σημαντικό για εσάς όταν βρίσκεστε στη σκηνή; Ο ρυθμός, η μελωδία, η ενορχήστρωση, η ερμηνεία, τι ακριβώς;

Πριν από όλα ο ρυθμός, από αυτόν ξεκινούν όλα! Αυτό είναι και το πιο δύσκολο από όλα, αν ακούσεις τους πολύ σπουδαίους μουσικούς η βασική διαφορά τους από όλους τους υπόλοιπους είναι το πως χρησιμοποιούν τον ρυθμό, το πως swing-άρουν. Αν θέλεις να γίνεις επαγγελματίας μουσικός αυτό είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείς, το λέω πάντα αυτό στους μαθητές μου.

 

Half Note Jazz Club

 

Το να παίζεις μουσική δεν είναι απλά μια πρακτική ενασχόληση, μια εργασία αλλά και ένα μέσο για να εκφράζεις συγκεκριμένα πράγματα. Τι προσπαθείτε λοιπόν να εκφράσετε παίζοντας μουσική, τόσο στους δίσκους όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις σας;

Νομίζουμε ότι παίζοντας μουσική ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο δημιουργικό προσπαθείς να εκφράσεις την ψυχή σου, προσπαθείς να εκφράσεις την βαθύτερη πλευρά του είναι σου μεταφράζοντας την σε μια «γλώσσα». Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο κάθε μορφής δημιουργίας, το ότι μπορείς να αισθανθείς την ψυχή κάποιου άλλου και ίσως να ανακαλύψεις κάποιες πλευρές της δικής σου που δεν γνώριζες ως τότε. Είναι ο βαθύτερος, εσώτερος τρόπος επικοινωνίας της ανθρωπότητας. Βέβαια υπάρχει η μουσική η οποία είναι πιο ενδοσκοπική και αυτή που αποσκοπεί κυρίως στην διασκέδαση. Ομως και η διασκέδαση είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ζωής και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το awing δημιουργήθηκε για να εξερευνήσει το τμήμα της ψυχής που λέγεται ευχαρίστηση. Προσωπικά πιστεύουμε ότι στην τόσο δύσκολη εποχή μας λίγη διασκέδαση και θετική ενέργεια είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Το swing σίγουρα είναι επίσης και μια πολύ...σέξι μουσική, έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι αλήθεια! Ο ρυθμός του swing σίγουρα έχει κάτι σεξουαλικό και αυτό το ιδίωμα είχε πάντα αυτό το στοιχεία, από την κλασική εποχή του μέχρι σήμερα. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αγαπούμε οτιδήποτε σέξι! (γέλια)

Οι κύριοι του γκρουπ παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο οπτικό σκέλος όσο και η Sugarpie όταν είστε στη σκηνή;

Ναι, θέλουμε να είμαστε μια μπάντα, με την πιο πλήρη έννοια της λέξης. Ολοι έχουμε τον ρόλο μας και είμαστε εξίσου σημαντικοί με τους υπόλοιπους και προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να διασκεδάζουμε και οπτικά και όχι μόνον ηχητικά το κοινό όσο το δυνατόν πιο αυθόρμητα.

Με την ευκαιρία και αφού το όνομα σας προέρχεται από αυτά, σας αρέσουν τα γλυκά και ειδικά τα χριστουγεννιάτικα; Πιστεύετε ότι ταιριάζουν με το swing;

Ναι! Λατρεύουμε τα γλυκά και έχουμε μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσουμε τα ελληνικά, ειδικά τα χριστουγεννιάτικα. Το swing είναι χαρά και ευχαρίστηση αλλά και τα γλυκά επίσης είναι ευχαρίστηση! (γέλια)

Είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε στην Ελλάδα; Τι περιμένετε από αυτές τις εμφανίσεις; Εχει σημασία για εσάς το ότι θα παίξετε στην Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων ή όχι;

Είναι η πρώτη φορά και περιμένουμε να περάσουμε πολύ καλά στη χώρα σας. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σίγουρα θα προσθέσει λίγη «μαγεία» και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το ότι θα έχουμε αυτή την εμπειρία!

Και τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να παρακολουθήσει τις εμφανίσεις σας;

Οι συναυλίες μας θα είναι πολύ διασκεδαστικές, θα παίξουμε από την ψυχή και την καρδιά μας και θα υπάρχει πολλή χαρά, απλή χαρά που τόσο την χρειαζόμαστε όλοι. Κάθε εμφάνιση μας θα είναι ένα πάρτι, θα προτείναμε λοιπόν....να μην το χάσετε!

Και εγώ θα έλεγα να ακολουθήσετε την προτροπή τους και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε!

 

 

Half Note Jazz Club