Pandora Papers: Οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου αρνούνται κάθε αξιόποινη πράξη

«Ουδέν μεμπτό» σχολιάζουν, μετά την καταιγίδα αποκαλύψεων για τον κρυφό πλούτο τους σε offshore εταιρείες.
via Associated Press

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, το Κρεμλίνο και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοπραξίας της Ινδίας είναι μεταξύ των παγκόσμιων προσωπικοτήτων που αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε οποιοδήποτε αδίκημα τη Δευτέρα, μετά τη διαρροή των Pandora Papers που ξεσκεπάζουν τον μυστικό πλούτο των ισχυρών του κόσμου σε offshore εταιρείες.

Η Ινδία δήλωσε ότι θα ερευνήσει περιπτώσεις που σχετίζονται με τα αποκαλυπτικά δεδομένα ενώ ο Πακιστανός υπουργός Οικονομικών, Σοκάτ Ταρίν, είπε ότι αξιωματούχοι που αναφέρονται στα έγγραφα θα διερευνηθούν - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη σχετικά με τη διαρροή περί κρυμμένου πλούτου μεταξύ των συνεργατών του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η Washington Post ανέφερε ότι τα έγγραφα δείχνουν πως η ερωμένη του Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει υπεράκτια κεφάλαια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Μονακό.

Η αποκάλυψη περισσότερων από 11,9 εκατομμυρίων αρχείων, που ανέρχονται σε περίπου 2,94 terabytes δεδομένων, ήρθε πέντε χρόνια αφότου η διαρροή γνωστή ως Panama Papers ξεσκέπασε το πώς κρύβονταν χρήματα από τους πλούσιους με τρόπους που οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν μπορούσαν να εντοπίσουν.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ένα δίκτυο δημοσιογράφων και οργανισμών μέσων με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι φάκελοι συνδέονται με περίπου 35 νυν και πρώην εθνικούς ηγέτες και περισσότερους από 330 πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους σε 91 χώρες και περιοχές. Δεν ανέφερε, ωστόσο, πώς αποκτήθηκαν τα αρχεία αυτά.

Η χρήση offshore εταιρειών δεν είναι παράνομη ούτε συνιστά από μόνη της απόδειξη παρανομιών, αλλά ειδησεογραφικοί οργανισμοί της κοινοπραξίας δήλωσαν ότι τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν τον πλούτο από τους φοροεισπράκτορες και άλλες αρχές.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, φέρεται να χρησιμοποίησε υπεράκτιους λογαριασμούς για να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βασιλικό παλάτι ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν είναι μυστικό ότι η Αυτού Μεγαλειότης κατέχει πολλά διαμερίσματα και κατοικίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε ακατάλληλο. Το κόστος αυτών των ακινήτων και όλων των σχετικών δαπανών χρηματοδοτήθηκε προσωπικά από την Αυτού Μεγαλειότητα. Κανένα από αυτά τα έξοδα δεν χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το εθνικό ταμείο».

Η Washington Post, η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας, κατέγραψε επίσης την περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μιας Ρωσίδας, η οποία έγινε ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στο Μονακό μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας που είχε συσταθεί στο νησί Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφότου γέννησε ένα κορίτσι. Εκείνη την περίοδο, ήταν σε μυστική, μακροχρόνια σχέση με τον Πούτιν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι είναι αυτές οι πληροφορίες και περί τίνος πρόκειται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ερωτηθείς για τη φερόμενη σχέση του Πούτιν με τον Κριβονόγκιχ τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πεσκόφ είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για αυτήν.

Λίγες ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχίας στις 8-9 Οκτωβρίου, τα έγγραφα φέρεται να συνδέουν τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις με ένα ακίνητο 22 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στις Κάννες της Γαλλίας.

Μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο Μπάμπις, ο οποίος ήταν δισεκατομμυριούχος πριν μπει στην πολιτική, αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση.

«Τα χρήματα έφυγαν από μια τσεχική τράπεζα, φορολογήθηκαν, ήταν τα χρήματά μου και επέστρεψαν σε μια τσεχική τράπεζα», δήλωσε ο Μπάμπις.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας δήλωσε ότι θα ερευνήσει υποθέσεις που σχετίζονται με τα Padora Papers και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Η αντιπολίτευση του Πακιστάν κάλεσε τον πρωθυπουργό, Ιμράν Καν, να καρατομήσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς και βοηθούς του υπουργικού συμβουλίου και να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος τους.

Δημοφιλή