Πανεύκολο, υγιεινό και δροσιστικό σμούθι με μπανάνα και ροδάκινο

Θα το λατρέψουμε το φετινό καλοκαίρι.
Alise Lavrova / FOAP via Getty Images

Γιατί αγαπάμε τα smoothies;

Τα σμούθις είναι θρεπτικά, καθώς όταν τα φτιάχνουμε στο σπίτι γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχουν. Το μεγαλύτερο μέρος ενός smoothie αποτελείται από φρούτα και μερικές φορές λαχανικά, γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μπορούμε επίσης, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, να προσθέσουμε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως σπόρους λιναριού και κάνναβης, αβοκάντο, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι και λάχανο.

Επιπλέον, τα σμούθις δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Απλώς επιλέγουμε φρούτα ή/και λαχανικά και τα τοποθετούμε στο μπλέντερ με γιαούρτι, γάλα και ό,τι άλλο έχουμε στη διάθεσή μας, που θέλουμε να προσθέσουμε. Χωρίς κόπο και χρόνο, ετοιμάζουμε ένα γρήγορο, εύκολο και υγιεινό σνακ ή γεύμα.

Άλλος ένας λόγος που λατρεύουμε τα σμούθις είναι το γεγονός ότι δεν βασίζονται σε αυστηρή συνταγή. Η παρασκευή των σμούθις προσαρμόζεται ανάλογα με τα προϊόντα που έχουμε στο ψυγείο μας. Μπορούμε να εναλλάσσουμε τα είδη φρούτων και λαχανικών που χρησιμοποιούμε, να προσθέτουμε μπαχαρικά και βότανα, ακόμη και μερικά χόρτα.

Στα σμούθις, μπορούμε να ενσωματώσουμε ακόμη και συστατικά, που υπό άλλες συνθήκες ίσως ούτε θα «πλησιάζαμε». Τα πράσινα, όπως το σπανάκι και το λάχανο, για παράδειγμα, συχνά τα απορρίπτουμε. Όταν όμως αναμειγνύονται σε ένα σμούθι με φρούτα, με δυσκολία διακρίνουμε τη γεύση τους.

Φτιάχνουμε το τέλειο σμούθι ροδάκινου-μπανάνας

Ξεκινάμε με τα βασικά συστατικά: Το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε ένα γευστικό σμούθι είναι να αρχίσουμε από τα συστατικά της «βάσης». Η κύρια συνταγή για σμούθι είναι:

  • Ενάμισι-δύο φλιτζάνια φρούτα

  • Μισό φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι

  • Μισό φλιτζάνι γάλα της προτίμησής μας

  • Εκχύλισμα βανίλιας

  • Για το συγκεκριμένο σμούθι θα χρειαστούμε μπανάνες και ροδάκινα. Ωστόσο, ξεκινώντας από αυτή τη βάση, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι φρούτο επιθυμούμε ή έχουμε διαθέσιμο. Αρκεί να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.

Στη συνέχεια, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το σμούθι μας με μια ή δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο ή ξηρούς καρπούς, μια χούφτα φυλλώδη λαχανικά, μισό αβοκάντο, εκχυλίσματα ή/και γλυκαντικό της επιλογής μας.

Τα προσθέτουμε όλα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορούμε σίγουρα να προσαρμόσουμε τις ποσότητες γάλακτος ή γιαουρτιού, ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή προτιμάμε τη σύσταση του σμούθι. Αν η γεύση του σμούθι, μας φανεί αρκετά ήπια μπορούμε απλώς να προσθέσουμε λίγο μέλι, λίγη στέβια ή ακόμη και λίγο αλάτι.