Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ: Παρουσίαση του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου στη Βρετανική Πρεσβεία

Για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία
H κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου με ερευνήτριες του Προγράμματος στην ειδική τελετή παρουσίασης που έγινε στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία.
H κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου με ερευνήτριες του Προγράμματος στην ειδική τελετή παρουσίασης που έγινε στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία.
HuffPost Greece

Η συνεργασία του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ με το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Καθηγητή Eilis Ferran και ο Δρ Νίκος Νικιφοράκης, Διευθυντής του Προγράμματος παρουσία του Καθηγητή Andy Parker FInstP, CPhys, Προέδρου του Τμήματος Φυσικής.

Με αφετηρία το Maxwell Centre του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το πενταετές Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μοναδικού διεθνώς οικοσυστήματος εκπαιδευτικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας για την παραγωγή διαταρρακτικής τεχνολογίας μέσα από συστηματική και δομημένη πρωτοποριακή έρευνα υψηλών προδιαγραφών.

Το Πρόγραμμα βοηθά χαρισματικούς νέους επιστήμονες να διανύσουν την απόσταση από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα ως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους μέσα από δομημένη διαδικασία εκπαίδευσης και έρευνας συνδυασμένης με επιχειρηματική δραστηριότητα σε συνεργασία με τη βιομηχανία.

Διακρίνονται (στη μέση) η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και η Πρέσβης της Βρετανίας κυρία Κέιτ Σμιθ.
Διακρίνονται (στη μέση) η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και η Πρέσβης της Βρετανίας κυρία Κέιτ Σμιθ.
HuffPost Greece

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αναπτύσσεται και η πρωτοβουλία «Impact for Greece» με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας ώστε να καλλιεργηθεί μια αμφίδρομη σχέση επιστημόνων και ιδεών με περισσότερες ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα που θα απευθύνεται σε νέους Έλληνες επιστήμονες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Στον χαιρετισμό της η Βρετανίδα Πρέσβης Κέιτ Σμιθ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Εδώ και αιώνες το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχει συνδέσει το όνομά του με την πρωτοποριακή έρευνα.
Οι συνέργειες είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του, την προσέλκυση των καλύτερων μεταπτυχιακών φοιτητών και την προώθηση της αριστείας. Συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τα Κολλέγιά του, με το cluster των επιχειρηματιών και των εταιριών στην περιοχή, με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές είναι αμφίδρομες, έχουν οφέλη για όλα τα μέρη και πολλαπλασιάζουν την επιδραστική ικανότητα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία αποτελεί πρώτης τάξεως παράδειγμα ελληνο-βρετανικής συνεργασίας. Η παιδεία, η επιχειρηματικότητα αλλά και οι συνέργειες είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό να βλέπουμε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ελλάδας να θεσπίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.”

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του Προγράμματος.
Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του Προγράμματος.
HuffPost Greece

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου μίλησε για το όραμά της για το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας, τους εμπνευσμένους και πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες της χώρας.

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε νέους επιστήμονες, ανθρώπους με άριστη κατάρτιση. Ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην απογείωση της διαδρομής τους.

Να τους στηρίξουμε ώστε να αναλάβουν ερευνητικό έργο εκεί όπου κινείται η πρώτη γραμμή του επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και εκεί όπου υπάρχει από την οικονομία ζήτηση, ανάγκη ερευνητικής δουλειάς.

Ήδη χαίρομαι που 15 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν εξειδικευμένο πρόγραμμα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στο Cambridge, ενώ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν εκεί σε πρόγραμμα στήριξης των διαδικασιών μάνατζμεντ, που τους υποβοηθά στην ανάπτυξή τους.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, μια φιλοσοφία που βρίσκεται στον πυρήνα του Cambridge Cluster, δηλαδή της συμπόρευσης έρευνας που στηρίζεται σε αριστεία καθώς και επιχειρηματικότητας. Με προωθημένα ερευνητικά εργαλεία και παντρεύοντας την επιστήμη με την οικονομία.»

Στον χαιρετισμό της η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Καθηγήτρια Eilis Ferran τόνισε:

«Οι δεσμοί μας με τους φίλους μας στην Ευρώπη πρέπει να ενισχυθούν και το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία κάνει αυτό ακριβώς: μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και μέσα από την ενίσχυση της εξίσου σημαντικής διαπολιτισμικής κατανόησης.
Το Πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να οικοδομήσουν σημαντικές σχέσεις.»

Ο Δρ Νίκος Νικιφοράκης, Διευθυντής του Προγράμματος παρουσίασε το πρόγραμμα, την πορεία του μέχρι σήμερα και τα σχέδια για το μέλλον. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

“Το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία θα έχει αποτύπωμα διεθνούς επιπέδου και προβολής. Θα αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη της συνεργασίας επιστήμης και βιομηχανίας και θα συμβάλει στο Cambridge Phenomenon για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το Πρόγραμμα έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέσω της χρηματοδότησης που έλαβαν τα συμμετέχοντα Τμήματα, τρεις θέσεις Λεκτόρων ορισμένου χρόνου αναβαθμίστηκαν σε θέσεις μονίμων Αναπληρωτών Καθηγητών.

Στο ίδιο πλαίσιο είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαπραγματεύσεις με την βιομηχανία, π.χ. με εταιρίες όπως η Boeing και Schlumberger, για την εξασφάλιση ισόποσης χρηματοδότησης ώστε να διπλασιάσουμε του διδακτορικούς φοιτητές μας.

Το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία θα συνεχίσει να προωθεί τις συνέργειες με το μεγαλύτερη δυναμική για σημαντικά αποτελέσματα για την κοινωνία.”

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.gianna.phy.cam.ac.uk.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.cam.ac.uk/research/research-at-cambridge.

Δημοφιλή