Πανέξυπνη λύση για διακοπές χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό μας

Αν νομίζουμε πως οι διακοπές ξεκινούν μόνο εφόσον επιβιβαστούμε στο πλοίο ή το αεροπλάνο, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.
skynesher via Getty Images

Εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής, ίσως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προγραμματίσουμε πολυέξοδες διακοπές. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεφύγει από τη μονοτονία της καθημερινότητας.

Μια πολύ καλή ιδέα, προκειμένου να ταξιδέψουμε και να χαλαρώσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε υπερβολικά τον προϋπολογισμό μας είναι να κάνουμε ένα κοντινό ταξιδάκι. Να κάνουμε δηλαδή αυτό που συχνά αποκαλείται «Τουρισμός της διπλανής πόρτας».

Πώς θα απολαύσουμε στο μέγιστο όλα όσα έχει να μας προσφέρει ο «Τουρισμός της διπλανής πόρτας»

«Ο ”Τουρισμός της διπλανής πόρτας” αναφέρεται σε ένα ταξίδι το οποίο ξεχωρίζει για το γεγονός ότι πραγματοποιείται σχετικά κοντά στο μέρος που μένουμε», επισημαίνει ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ Σιν Λο.

«Η έννοια θα μπορούσε να αναφέρεται ακόμη και στην παραδίπλα πόλη ή ιδανικά σε ένα ήσυχο κοντινό χωριουδάκι. Η ομορφιά του κοντινού προορισμού έγκειται στο γεγονός δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήματα στον περίπλοκο προγραμματισμό», προσθέτει.

Ο Τουρισμός της διπλανής πόρτας θα μας βοηθήσει να αποσυμπιεστούμε και να αισθανθούμε ότι αποδράσαμε από την πραγματικότητα.

«Αν η διαδρομή διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ώρες, ή πρέπει να μπούμε στο αεροπλάνο, τότε μιλάμε για παραδοσιακές διακοπές», υπογραμμίζει ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας The Vacationer.

MundusImages via Getty Images

Τί έχει να μας προσφέρει ο τουρισμός της διπλανής πόρτας σε σύγκριση με τις διακοπές σε ένα μακρινό μέρος

Όταν σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε σε έναν κοντινό προορισμό, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τσεκίν του αεροδρομίου, για την μετατροπή των χρημάτων μας ανάλογα με το τοπικό νόμισμα ή για το βάρος των αποσκευών μας.

Ο «τουρισμός της διπλανής πόρτας» είναι η ιδανική λύση για περιόδους όπου είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν βρίσκουμε χρόνο να προγραμματίσουμε τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου ταξιδιού, ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη να εξερευνήσουμε νέα πράγματα.

«Επιπλέον, ένα κοντινό ταξίδι είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, το οποίο κατηγορείται για εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και εφόσον δεν απομακρυνόμαστε πολύ από το σπίτι εξοικονομούμε καύσιμα στο αυτοκίνητό μας», προσθέτει ο Σιν Λο.

Εκτός αυτού, μας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουμε περισσότερο την πόλη και την περιοχή μας. Τα ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς μας κάνουν να ερωτευτούμε το μέρος που ζούμε και να ανακαλύπτουμε κρυμμένους θησαυρούς «δίπλα στο σπίτι μας».

Τις περισσότερες φορές, όταν ακούμε τη λέξη διακοπές, μας κάνουμε εικόνα να το σκάμε για όσο πιο μακριά μπορούμε από το μέρος που ζούμε. Ωστόσο, ο τόπος κατοικίας μας μπορεί να έχει τις δικές του ομορφιές.

Πώς θα μεγιστοποιήσουμε την όλη εμπειρία

«Αρχικά, επιλέγουμε μια τοποθεσία που ναι μεν είναι κοντά στο σπίτι μας, ωστόσο για εμάς παραμένει ανεξερεύνητη και γεμάτη μυστήριο. Επιπλέον, το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για τουρισμό κοντινών αποστάσεων, είναι να βρισκόμαστε αρκετά μακριά από το σπίτι ώστε να νιώθουμε ότι κάνουμε διακοπές, αλλά και αρκετά κοντά ώστε να μην είναι δύσκολο να φτάσουμε ως εκεί», μας συμβουλεύει ο Σιν Λο.

Επίσης, προτού επιλέξουμε προορισμό, εξετάζουμε αν υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, προκειμένου να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας. Δεν χρειάζεται να σχεδιάσουμε με ακρίβεια την κάθε μικρή λεπτομέρεια, ωστόσο μπορούμε να έχουμε μια σχετική ιδέα, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να φτάσουμε στον προορισμό μας και να συνειδητοποιήσουμε εκ των υστέρων ότι δεν υπάρχουν και πολλά να κάνουμε εκεί.

filadendron via Getty Images

Στην αναζήτηση του ιδανικού κοντινού προορισμού μπορούν να μας βοηθήσουν οι φίλοι μας, καθώς και η κοινότητα του Facebook. Αρκεί να ενταχθούμε σε μια ομάδα, όπου τα μέλη συζητούν γύρω από εκδρομές. Αν ψάξουμε λίγο, θα εντοπίσουμε δεκάδες ομάδες που συζητούν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, γεμάτες άτομα που είναι πρόθυμα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί μας.

Εάν το πρόβλημά μας είναι οι περιορισμένοι πόροι, μπορούμε να ισορροπήσουμε τη διαφορά επιλέγοντας να μετακινηθούμε μέσα στην πόλη ή το χωριό με ενοικιαζόμενα ποδήλατα ή στήνοντας ένα γραφικό πικνίκ σε ένα όμορφο πάρκο.

Ωστόσο, αν διαθέτουμε τα χρήματα, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και ας δοκιμάσουμε τα διάφορα τοπικά εστιατόρια.

Αν τώρα, το σημείο που επιλέξαμε φημίζεται για τα μουσεία του, τα τουριστικά αξιοθέατα, καθώς και τα μονοπάτια για πεζοπορία δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλες αυτές τις εμπειρίες.

Ωστόσο, ίσως η πιο σημαντική συμβουλή, ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο μια κοντινή απόδραση, είναι να αποσυνδεθούμε από όλα όσα μας απασχολούν και να ξεφύγουμε από τα μικρά άγχη της καθημερινότητας, έτσι ώστε να αισθανθούμε παρόντες στο εδώ και στο τώρα.

Προτείνετε μια διόρθωση