Πανικός στο WaterBoom Festival στο ΟΑΚΑ μετά τη ρίψη δακρυγόνων

«Βλέπω ορδές παιδιών να πέφτουν κατά πάνω μου, να κλαίνε, να ρίχνουν μπουκάλια νερό στα μάτια τους, να κάνουν εμετό, να λιποθυμάνε».
twitter

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η διοργάνωση του WaterBoom Festival ένα 24ωρο μετά τον πανικό που προκλήθηκε στο ΟΑΚΑ, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απερίσκεπτη πράξη της ρίψης δακρυγόνου/καπνογόνου στο χώρο της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες παιδιά και έφηβοι συγκεντρώθηκαν στο ΟΑΚΑ προκειμένου να συμμετέχουν στο Waterboom Festival 2023, σε ένα τεράστιο πάρτι, όπου έδωσαν το παρών δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν γονείς και παιδιά που βρέθηκαν στη συναυλία, επικράτησε πανικός όταν από αγνώστους έπεσαν δακρυγόνα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν και η κατάσταση να γίνει αποπνικτική.

Επικράτησε πανικός και εικόνες χάους με παιδιά σε απόγνωση να υποφέρουν και να ζητούν βοήθεια ουρλιάζοντας, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Από την πλευρά της η διοργανώτρια εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι “τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία security που υλοποίησε άμεσα το σχέδιο εκκένωσης και με τον άριστο επαγγελματισμό της κατάφερε να διαχειριστεί άμεσα το γεγονός και να επιτρέψει την άμεση αποσυμφόρηση του πλήθους”.

Σημειώνουν ότι το περιστατικό συνέβη ανάμεσα σε 100 έως 250 άτομα και όχι σε όλο το στάδιο όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 20.000. Μάλιστα, λένε ότι κάποιοι ενδεχομένως να πέρασαν δακρυγόνα δεδομένου ότι δεν γινόταν έλεγχος. Τονίζουν ότι έγινε και διακομιδή ενός ανηλίκου στο νοσοκομείο με διάστρεμμα.

WaterBoom Festival στο ΟΑΚΑ: “Δε μπορούσαν να πάρουν ανάσα και οι άλλοι τραγουδούσαν κανονικά”

Βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε τη στιγμή που κάποιοι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο της αρένας πέταξαν χημικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και όσοι ήταν κοντά άρχισαν να τρέχουν.

«Τα παιδιά ήτανε όλα μπροστά μπροστά και κάποια στιγμή φεύγω να πάω να πάρω δύο μπουκαλάκια νερό και γυρνάω και βλέπω ορδές παιδιών να πέφτουν κατά πάνω μου, άλλα να κλαίνε, να ρίχνουν μπουκάλια νερό στα μάτια τους, να κάνουν εμετό, να λιποθυμάνε», περιγράφει μητέρα ενός 13χρονου.

Αγόρια και κορίτσια τρέχουν για να σωθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Παιδιά που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από την ρίψη δακρυγόνων έπεφταν κάτω σαν τραπουλόχαρτα και έριχναν νερό στα μάτια τους για να μπορέσουν να δουν.

«Μέσα σε ένα τέταρτο έγινε ο απόλυτος πανικός. Όταν ήρθε ένα παιδάκι και λιποθύμησε μπροστά μας και το πήραμε που είχε έρθει από την Τρίπολη με λεωφορείο για αυτό το πάρτι πάθαμε πλάκα».

«Στο Waterboom έσκασε δίπλα μας δακρυγόνο. Όλοι έτρεχαν και έριχναν κάτω τον κόσμο, τους πάταγαν τα κεφάλια, δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα και οι άλλοι τραγουδούσαν κανονικά.

Γονείς ψάχνανε απεγνωσμένα τα παιδιά τους μέσα στον πανικό που επικρατούσε όσο οι καλλιτέχνες συνέχιζαν κανονικά το πρόγραμμά τους χωρίς καμία διακοπή.

Η ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας

«Η ομάδα του Waterboom Festival απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει την απερίσκεπτη πράξη της ρίψης δακρυγόνου / καπνογόνου στο χώρο της εκδήλωσης. Η διοργάνωσή μας τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία security που υλοποίησε άμεσα το σχέδιο εκκένωσης και με τον άριστο επαγγελματισμό της κατάφερε να διαχειριστεί άμεσα το γεγονός και να επιτρέψει την άμεση αποσυμφόρηση του πλήθους.

Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με την αστυνομία, διευκολύνοντας το έργο της και παραμένοντας στην διάθεση της για την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που θα επιτρέψει τον εντοπισμό του δράστη. Απευθύνουμε παράλληλα έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία σε οπτικοακουστική ή άλλη μορφή που μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να βρεθεί ο δράστης. Βάσει των διεθνώς αποδεκτών πρακτικών ασφαλείας η εκδήλωση συνεχίστηκε ώστε να απομονωθεί το περιστατικό και να μην δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση πανικού.

Εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στην ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και του First Aid Ambulance που με την άμεση επέμβαση τους αποφεύχθηκε οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό.

Θέλουμε να δηλώσουμε μια ειλικρινή συγνώμη σε όλους τους επισκέπτες μας για την αναστάτωση που προκάλεσε το γεγονός».

Πηγή: ertnews.gr