Πάνω από 18.000 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία

Οπως δήλωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών Νίκολα Στογιάνοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν στη Βουλγαρία την Παρασκευή
Ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών, Νικόλα Στογιάνοφ είχε την Παρασκευή συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών εταιριών στην Σόφια, παρουσία του Ελληνα πρέσβη, Αλέξιου-Μάριου Λυμπερόπουλου
Ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών, Νικόλα Στογιάνοφ είχε την Παρασκευή συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών εταιριών στην Σόφια, παρουσία του Ελληνα πρέσβη, Αλέξιου-Μάριου Λυμπερόπουλου
Υπουργείο Οικινομίας και Βιομηχανίας Βουλγαρίας

Περισσότερες από 18 χιλιάδες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και το συνολικό ύψος των επενδύσεων από την χώρα μας είναι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Νικόλα Στογιάνοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν στη Βουλγαρία την Παρασκευή. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Έλληνας Πρέσβης Αλέξιος-Μάριος Λυμπερόπουλος. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «πρωινό για επενδυτές», το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Περίπου το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο Μπλαγκόεβγκραντ, ακολουθούμενο από το 39% στην Σόφια, το 7% στη Φιλιππούπολη, το 2% στο Χάσκοβο και το 6% στις άλλες περιοχές της Βουλγαρίας. Ο υπουργός Νικόλα Στογιάνοφ τόνισε ότι εφόσον οι ελληνικές εταιρείες παρέχουν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, είναι σημαντικό να υπάρχει λειτουργικός σύνδεσμος και να συζητούνται όλες οι δυσκολίες.

″Η Βουλγαρία και η Ελλάδα μπορούν επίσης να συνεργαστούν για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών. Για να επιτευχθεί αυτό, η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να μην βλέπουμε η μια την άλλη ως ανταγωνιστές αλλά ως εταίρους”, πρόσθεσε ο υπουργός Στογιάνοφ.

Ο Στογιάνοφ συνεχάρη τους εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν και τόνισε:«Είναι θετικό ότι αυξάνεται και ο αριθμός των στρατηγικών έργων μεταξύ των δύο χωρών μας», δίνοντας ως παράδειγμα το παράδειγμα κοινών πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας.

Αύξηση σχεδόν 30% καταγράφεται στις ανταλλαγές αγαθών μεταξύ των δύο χωρών το 2022, όπως έγινε σαφές κατά τη συνάντηση. «Φτάνουμε σε μια αξία ρεκόρ των 5,9 δισ. ευρώ, για την οποία θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε εσάς - τους εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν στη χώρα μας, γιατί είστε μεταξύ των οδηγών αυτής της αύξησης», είπε ο Νίκολα Στογιάνοφ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς - τη βιομηχανία τροφίμων και το εμπόριο ταχείας κυκλοφορίας, τα βιοπροϊόντα, τη βιομηχανία επίπλων, τα καλλυντικά, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων για από κοινού είσοδο σε τρίτες αγορές κ.λπ.

Δημοφιλή