ΤΟ BLOG
09/03/2018 11:32 EET | Updated 09/03/2018 11:40 EET

Πάνω από 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο σημαντικότερος στόχος στη ζωή τους είναι ...

kieferpix via Getty Images

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική σε άτομα νεαρής ηλικίας, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο σημαντικότερος στόχος στη ζωή τους είναι να γίνουν πλούσιοι και από αυτούς το 50% απάντησε ότι ο τρόπος για να το πετύχουν είναι να γίνουν διάσημοι.

Στην Αμερική, για 75 συναπτά έτη διεξάγεται μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard που μελετά τις ζωές και επιλογές 724 ανδρών από την εφηβεία ως τα βαθιά τους γεράματα.

Σύμφωνα με τον Dr Robert Waldinger, επικεφαλής της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο TEDx Beacon Street το 2015, αυτό που τους κάνει υγιείς και ευτυχισμένους είναι οι καλές σχέσεις. Αυτές τους κρατούν ευτυχισμένους και υγιείς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές είναι τα εξής:

1. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ωφέλιμες για τους ανθρώπους, ενώ η μοναξιά αποδυναμώνει και εξουδετερώνει σταδιακά τον οργανισμό. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα και λοιπές κοινωνικές ομάδες είναι ευτυχισμένοι, σωματικά υγιείς και ζουν περισσότερο από τα άτομα εκείνα που είναι λιγότερο δεμένα με έναν κοινωνικό ιστό. Η μοναξιά είναι τοξική. Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο απομονωμένοι από άλλους είναι λιγότερο ευτυχισμένοι, η υγεία τους και η λειτουργία του εγκεφάλου τους φθίνει νωρίτερα – περίπου στη μέση ηλικία - και ζουν λιγότερο.

2. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των φίλων που έχει κανείς, αλλά η ποιότητα των σχέσεων που διατηρεί και αναπτύσσει. Το να ζεις συνέχεια μέσα σε συγκρούσεις και καταπιεσμένες σχέσεις αποδεικνύεται κακό για την υγεία. Αντίθετα, αυτοί που στα πενήντα τους χρόνια είναι ευτυχισμένοι με τις σχέσεις τους, στατιστικά εξακολουθούν να έχουν καλή υγεία και στα ογδόντα τους.

3. Οι υγιείς σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το ανθρώπινο σώμα αλλά και το ανθρώπινο πνεύμα. Μια ασφαλής και υγιής σχέση που βασίζεται σε στέρεες βάσεις και αξίες, ενδυναμώνεται και επισφραγίζεται με το πέρασμα στην τρίτη ηλικία.

4. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις.

5. Το μυστικό για μια καλή ζωή δεν είναι ο υλικός πλούτος, η φήμη και η επαγγελματική καταξίωση. Οι άνθρωποι που προόδευσαν στη ζωή τους είναι αυτοί που αφοσιώθηκαν στις σχέσεις τους με την οικογένεια, τους φίλους και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και αυτό πρέπει να υπάρχει μέσα στην κουλτούρα της εταιρείας και να χτίζεται καθημερινά.

Σε μεγάλες εταιρείες οι εργαζόμενοι επικοινωνούν μεταξύ τους στον ενικό και αυτό γίνεται αβίαστα, γιατί νιώθουν οικειότητα και συγχρόνως σεβασμό προς τον συνομιλητή τους. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση, πνεύμα ισότητας και ελευθερίας. Ο ενικός δεν αναιρεί τον σεβασμό, ενώ ο πληθυντικός δεν αρκεί από μόνος του πάντα για να αποδώσει σεβασμό.

Απόσπασμα απο το βιβλίο “Ο Μοναχός που έγινε CEO” - 1000 Χρόνια Αθωνικό Management

Sponsored Post