ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/06/2016 03:51 EEST | Updated 09/06/2016 04:47 EEST

Από τον Νικολά Μαδούρο στον Γιώργο Παπανδρέου. Τα «πράσινα» μουστάκια που έγραψαν ιστορία

sooc

"Τα ...πράσινα μουστάκια που έγραψαν ιστορία"

Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωνε ότι σκόπευε να προβεί σε μια πράξη «αυτοτιμωρίας» αν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, δεν κατάφερνε να επιτύχει έναν από τους στόχους της κυβέρνησής του.

Το «πολιτικό» παιδί του Τσάβες, έχοντας πλέον στα χέρια του το Σοσιαλιστικό κόμμα της Βενεζουέλας υποσχόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ένα φιλόδοξο στεγαστικό πρόγραμμα με την παράδοση ενός εκατομμυρίου κατοικιών σε άστεγους πολίτες.

Σε αντίθετη περίπτωση; Θα τιμωρούσε τον εαυτό του ξυρίζοντας το κατάμαυρο μουστάκι του!

Ενάμιση χρόνο μετά, με την Βενεζουέλα να παλεύει με την χρεοκοπία και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, το μουστάκι - σήμα κατατεθέν - του Μαδούρο παραμένει στη θέση του και οι ένα εκατομμύριο δωρεάν κατοικίες σε ανέργους ανεκπλήρωτο όνειρο...

Μόλις πρόσφατα, ακόμα ένα «ιστορικό» μουστάκι έμελλε να προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, ακόμα και αντιπαραθέσεις ειδικών και μη, για το εάν πραγματικά μετά από σχεδόν 50 χρόνων «παρουσίας» είχε αφαιρεθεί ή επρόκειτο απλώς για οφθαλμαπάτη!

Όσοι βρέθηκαν στην πρόσφατη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου - πλέον Πρόεδρου του ΚΙΔΗΣΟ - έμειναν να κοιτάζονται μεταξύ τους όταν τον είδαν να ανεβαίνει στο βήμα χωρίς το «all time classic» μουστάκι του, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την επόμενη μέρα έγιναν «viral» με το διαδίκτυο να παίρνει φωτιά και τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν.

«Ξύρισε ο Παπανδρέου το μουστάκι;»

Την ίδια στιγμή, οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού δεν προλάβαιναν να απαντούν στις «αγωνιώδεις» ερωτήσεις φίλων και οπαδών. «Μα είστε καλά;» απαντούσαν έκπληκτοι. «Απλά είναι πολύ κοντό, περιποιημένο και λόγω του ότι είναι κάτασπρο στο χρώμα δεν φαίνεται στις φωτογραφίες όπως φαινόταν όπως είναι φυσικό όταν ήταν πιο σκούρο».

Υπήρξαν και αυτοί που «ανακουφίστηκαν» μαθαίνοντας ότι απλώς ο πρόεδρος το ...είχε «τριμάρει».

Μόλις την Τετάρτη, ο ίδιος ο Παπανδρέου, από τη Θεσσαλονίκη δεν άφησε ασχολίαστη τη σχετική συζήτηση, ακόμα και τα πικρόχολα σχόλια πολιτικών του αντιπάλων, αφήνοντας μάλιστα  αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν την ομιλία του στην Πάτρα.

«Ήταν συγκινητικό που αρκετά μέσα ενημέρωσης έκαναν τον κόπο και συνόψισαν την ουσία της ομιλίας μου στην Πάτρα στο εξής ερώτημα: Ποιος έβαλε τον Παπανδρέου να ξυρίσει το μουστάκι; Τους "ευχαριστώ" για το ενδιαφέρον! Και τους κατανοώ, φυσικά, πλήρως. Έτσι κι αλλιώς, με αυτά έμαθαν να ασχολούνται. Με αυτά διαπαιδαγωγούν την πολιτική ζωή της χώρας. Δηλαδή με τρίχες»

Τα ...ξυρισμένα μουστάκια του «Εκσυγχρονισμού»

Η συζήτηση πάντως δεν μοιάζει και τόσο αφελής. Άλλωστε, το μουστάκι, από την εποχή του ΠΑΚ μέχρι και τις πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν περίπου το «διαβατήριο» - μαζί με το ζιβάγκο φυσικά - για μια λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία.

Ακόμα και εκείνοι που δεν φημίζονταν για την πλούσια ...τριχοφυΐα τους, έμεναν για μήνες αξύριστοι για να «συμβαδίζουν» εμφανισιακά με τους συντρόφους τους, έστω και αν κάποιοι τους κορόιδευαν με τη φράση για την «σκόρπια διαδήλωση...».

Με το πέρασμα του χρόνου τα «πράσινα μουστάκια» έδωσαν δειλά δειλά τη θέση τους στην εξουσία και οι υπουργικές καρέκλες.

Άρχισαν και αυτά να γίνονται «ντεμοντέ» και να ...εκσυγχρονίζονται. Ειναι πλέον η εποχή του περίφημου «1ου κύματος του εκσυγχρονισμού» όπου ο Κώστας Σημίτης ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου επέβαλε «ατύπως» ένα νέο «face code».

Ο περίφημος «κύκλος των εκσυγχρονιστών» άρχισε σιγά σιγά να εγκαθιδρύεται για τα καλά στο κομματικά πράγματα και οι λεγόμενοι «Παπανδρεϊκοί» ξεχώριζαν από μίλια μακριά και φυσικά από τα ...μουστάκια τους!

Όσοι λοιπόν ήθελαν ή επιθυμούσαν να μπουν στο πνεύμα της εποχής και να γίνουν μέλη του νέου ρεύματος φρόντιζαν να το δείξουν καταρχήν αλλάζοντας την εμφάνιση τους.

Μέσα σε μια μέρα, στελέχη όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Μιχάλης Νεονάκης, αργότερα ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Ανδρεας Φούρας, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Δημήτρης Ρέππας - ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι είχε συμφωνήσει με την γυναίκα μου να κόψει το τσιγάρο και εκείνος να κόψει το μουστάκι και θα άφηνε να ξαναβγεί αν το ΠΑΣΟΚ ερχόταν πρώτο κόμμα - δεν δίστασαν να αποχωριστούν το σύμβολο του ανδρισμού, της λεβεντιάς, της υπεροχής δηλώνοντας με τον πλέον σαφή και «οφθαλμοφανή» τρόπο αιώνια πίστη...