Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για πάνω από 100 νεκρούς από την ισχυρή κατολίσθηση (Βίντεο)

Η κατολίσθηση έπληξε το χωριό Kaokalam στην επαρχία Enga, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας,
Φωτογραφία Αρχείου.
Φωτογραφία Αρχείου.
Annabelle Chih via Getty Images

Πάνω από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Παπούα Νέα Γουινέα όταν ένα ολόκληρο χωριό θάφτηκε κάτω από τη γη μετά από μια ισχυρή κατολίσθηση στο ορεινό τμήμα του νησιού.

Η κατολίσθηση έπληξε το χωριό Kaokalam στην επαρχία Enga, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Port Moresby.

Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες.

Ο πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους του Νοτίου Ειρηνικού Τζέιμς Μαράπε εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες των ανθρώπων λέγοντας ότι «δεν έχει ακόμη ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση».

«Στέλνουμε αξιωματούχους καταστροφών, την αμυντική δύναμη του PNG και το Τμήμα Έργων και Αυτοκινητοδρόμων για να... ξεκινήσουν εργασίες ανακούφισης, ανάκτηση σορών και ανακατασκευή των υποδομών», πρόσθεσε.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν κατοίκους να βγάζουν πτώματα θαμμένα κάτω από βράχους και δέντρα.

Η Ελίζαμπεθ Λαρούμα, η οποία διευθύνει μια γυναικεία επιχειρηματική ένωση στην Ποργκέρα, μια πόλη της ίδιας επαρχίας κοντά στο χρυσωρυχείο Ποργκέρα, είπε ότι τα σπίτια κατέρρευσαν όταν η πλαγιά ενός βουνού υποχώρησε.

«Συνέβη όταν οι άνθρωποι κοιμόντουσαν ακόμα τις πρώτες πρωινές ώρες. Ολόκληρο το χωριό έχει καταρρεύσει», είπε σε Αυστραλέζικο τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Associated Press, η κατολίσθηση έχει κόψει μέρος του νησιού στη μέση καθώς τεράστιοι βράχοι, τόνοι από χώμα και δέντρα έκλεισαν τους δρόμους προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό της πόλης με καύσιμα και αγαθά.

Παράλληλα δυσκολεύουν και τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να φτάσουν στο χωριό για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους, με τη διάσωση να γίνεται αποκλειστικά από αέρος με ελικόπτερα.

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι το πολυπληθέστερο έθνος του Νοτίου Ειρηνικού μετά την Αυστραλία, όπου ζουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι δεν είναι ανεπτυγμένες καθώς έξω από την πρωτεύουσα Port Moresby, μόλις το 1,6 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθώς το 85% του πληθυσμού ζει σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές

Δημοφιλή