Η έκρηξη του ψηλότερου ηφαιστείου της Παπούα Νέας Γουινέας υποχώρησε την Τρίτη, αλλά η πυκνή στάχτη εξακολουθεί να σκεπάζει τον ουρανό και να καλύπτει στέγες σπιτιών και ό,τι άλλο βρίσκει στο διάβα της.
Ενα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του έθνους του Νότιου Ειρηνικού, το όρος Ulawun, εξερράγη το απόγευμα της Δευτέρας, εκτοξεύοντας στάχτη έως και 15 χιλιόμετρα στον ουρανό.
📸 A huge column of ash rises from Mount Ulawun in Papua New Guinea. One of the South Pacific nation’s most active volcanoes, Ulawun erupted on Monday, placing nearby nations temporarily on tsunami alert. https://t.co/4DRzZppVBM pic.twitter.com/6uWusGhntG
— ABC News (@ABC) November 21, 2023
Το επίπεδο συναγερμού υποβαθμίστηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Γεωκινδύνων της Παπούα Νέας Γουινέας στο Στάδιο 3, που σημαίνει μια μέτρια έως ισχυρή έκρηξη. Ηταν στο Στάδιο 4 τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας μια πολύ ισχυρή έκρηξη.
Ωστόσο, το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται 2.334 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παραμένει ενεργό και η έκρηξη θα μπορούσε να συνεχιστεί επ′ αόριστον.
Το συμβουλευτικό κέντρο για την ηφαιστειακή τέφρα στο Ντάργουιν της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο καπνός ανέβηκε σε ύψος έως και 15.000 μέτρα τη Δευτέρα. Το αρμόδιο τμήμα της Παπούα Νέας Γουινέας ανέφερε ότι το νέφος της τέφρας ανήλθε τουλάχιστον στα 5.000 μέτρα την Τρίτη.
Again, I can't confirm this but it's reportedly video of Ulawun erupting…..
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 20, 2023
On the evening of the 20th November, a significant eruption took place at Ulawun Volcano in Papua New Guinea, with volcanic ash reaching 15,000 meters.pic.twitter.com/x6dUoPb3vt
Τα μικρά ηφαιστειακά σωματίδια που βρίσκονται στα νέφη της τέφρας μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον άνεμο, απειλώντας την αεροπορία.
Η έκρηξη ανάγκασε την Ιαπωνία να τεθεί σε επιφυλακή για τον κίνδυνο ενός πιθανού τσουνάμι τη Δευτέρα, κάτι που εν τέλει δεν προέκυψε.
#Ulawun volcano in Papua New Guinea erupts 🌋 pic.twitter.com/OW3PhHLmed
— Zoom Earth (@zoom_earth) November 21, 2023
Η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», το τόξο των σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συμβαίνει μεγάλο μέρος των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας του πλανήτη.
Το Ulawun έχει εκραγεί επανειλημμένα από το 1.700 και η τελευταία του μεγάλη έκρηξη το 2019 ανάγκασε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.
Παρόλο που δεν υπάρχουν γνωστά θύματα από το ιστορικό εκρήξεων του Ulawun, οι επιπτώσεις όσον αφορά τη μετατόπιση πληθυσμού, τις ζημιές στις υποδομές και τη διακοπή των υπηρεσιών είναι μεγάλες κατά καιρούς.