«Παρακαταθήκη για τα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών»: Οι φίλοι της Ηριάννας για την αθώωση μετά από ένα χρόνο

«Το δικαστήριο είπε με τον πλέον εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι ΔΕΝ ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις»
Eurokinissi

Την Πέμπτη, με ομόφωνη απόφαση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή, έπειτα από ένα χρόνο εγκλεισμού τους στη φυλακή, για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Αν και η εισαγγελέας Έδρας ζητούσε την ενοχή των δύο νέων ανθρώπων, το στίγμα της αθωωτικής απόφασης έδωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Έδρας, με τα εξής λόγια: «Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο. Με αυτό το σύντομο σκεπτικό, ομοφώνως αθώοι».

Μετά από αυτή την απόφαση, οι φίλοι της Ηριάννας, που είχαν δημιουργήσει τη σελίδα αλληλεγγύης «Για την Ηριάννα Β.Λ.» στο Facebook, ανήρτησαν το εξής μήνυμα, ευχαριστώντας όλους όσοι στήριξαν όπως και όσο μπορούσαν την προσπάθεια για την απονομή δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «παρακαταθήκη για ζητήματα ατομικών ελευθεριών αλλά και ορθής δικαστηριακής πρακτικής»:

«Μας πήρε 13 μήνες αλλά για πρώτη φορά από τότε που φτιάξαμε τη σελίδα, θα γράψουμε κάτι ευχάριστο!
Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τη χαρά μας και τα όσα ζήσαμε.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε δημόσια και μέσα από την καρδιά μας όλους όσους στάθηκαν δίπλα στην Ηριάννα σε αυτό τον αγώνα.

Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συνηγόρους υπεράσπισης Ελένη Κοκκονούζη και Νίκο Βιτώρο (για την Ηριάννα) και Μαρίνα Δαλιάνη και Νίκο Δαμασκόπουλο (για τον Περικλή).

Κρατάμε τα σημαντικά από αυτή τη δίκη. Πέραν του προφανούς που είναι η αθώωση αυτών των 2 νέων παιδιών, η δίκη αυτή αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για ζητήματα ατομικών ελευθεριών αλλά και ορθής δικαστηριακής πρακτικής. Το δικαστήριο είπε με τον πλέον εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι ΔΕΝ ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις, οτι το DNA ΔΕΝ είναι ένα μαγικό φίλτρο που καταδικάζει όποιον τύχει και ΔΕΝ είναι αποδεκτό να μπαίνει κόσμος φυλακή χωρίς αποδείξεις.

Αυτά από μας για τώρα. Καλό βράδυ και πάλι, μέσα από την καρδιά μας σας ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ».

Δημοφιλή