Παραγγελία «μαμούθ» μαχητικών Rafale από τα ΗΑΕ: Αγοράζουν αεροπλάνα και ελικόπτερα αξίας 17 δισ. ευρώ

Αγοράζουν 80 μαχητικά Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα.
via Associated Press

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέβησαν σε παραγγελία 80 μαχητικών Rafale και 12 στρατιωτικών ελικοπτέρων την Παρασκευή, βαθαίνοντας τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς τους με τη Γαλλία μέσω ενός συμβολαίου εξοπλισμών αξίας 17 δισ. ευρώ (19,20 δισ. δολαρίων).

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα παραγγελία του γαλλικού μαχητικού σφραγίστηκε καθώς ο Γάλλος πρόεδρος άρχιζε ένα διήμερο ταξίδι στον Περσικό Κόλπο, κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

«Αυτά τα συμβόλαια είναι σημαντικά για την οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Ό,τι είναι καλό για τους Γάλλους και τις Γαλλίδες, το υπερασπίζομαι με ζήλο» είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ακτιβιστών πως οι πωλήσεις γαλλικών όπλων στον Κόλπο υποδαυλίζουν συγκρούσεις στην περιοχή.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε πως η συμφωνία, που υπεγράφη σε τελετή μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν (ΜΒΖ) και του Μακρόν στο περιθώριο της Dubai Expo 2020, είναι ύψους 19 δισ. δολαρίων.

Τα πρώτα γαλλικά μαχητικά θα παραδοθούν το 2027, είπαν αξιωματούχοι, και θα δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Η επίσκεψη Μακρόν λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι αραβικές χώρες του Κόλπου εκφράζουν αβεβαιότητα ως προς το πόσο εστιάζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, ακόμα και ενώ αναζητούν περισσότερα όπλα από το κύριο σύμμαχο ασφαλείας τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει διαμορφώσει μια καλή σχέση με τον ΜΒΖ, με επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.

Οι μετοχές της Dassault Aviation SA, κατασκευάστριας του Rafale, σημείωσαν άνοδο πάνω από 9%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά του Rafale, πέρα από των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, και λαμβάνει χώρα μετά από συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κροατία. Το Άμπου Ντάμπι παρήγγειλε επίσης 12 ελικόπτερα Caracal, όπως ονομάζεται το Η225Μ, η πολλαπλών ρόλων στρατιωτική έκδοση του Super Puma.

Σύμφωνα με πηγές του χώρου της άμυνας, τα Rafale θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον στόλο των Mirage 2000, μα είναι μάλλον απίθανο να εκτοπίσουν τα αμερικανικής προέλευσης F-35, καθώς τα ΗΑΕ ισορροπούν την ασφάλειά τους μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας ως προμηθευτών.

Popular in the Community