Παρέμβαση εισαγγελέα για τους “θεματοφύλακες του Συντάγματος”: Ψάχνει εγκληματική οργάνωση

Έρευνα για τη διάπραξη αδικημάτων όπως αντιποίηση αρχής, εγκληματική οργάνωση. Οι φωτογραφίες με τα όπλα.
Aleksandr Zubkov via Getty Images

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα στο στόχαστρο της οποίας έχει τεθεί η δράση της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» με αφορμή και δημοσιεύματα του έντυπου (RealNews) και ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται σε αυτήν σε περιφέρειες εκτός του νομού Αττικής.

Ζητείται πλέον να ερευνηθεί και το κατά πόσο η δράση της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», αλλά και άλλων ομάδων έχει φτάσει και σε περιοχές της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της διέγερσης σε ανυπακοή, της αντιποίησης αρχής, της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης πληροφορίας και της οπλοκατοχής.

Οι φωτογραφίες με τα όπλα

Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες στο δημοσίευμα της Real News με τα μέλη της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», με αρνητές να κρατούν πολεμικά όπλα, να φορούν στολές παραλλαγής και σύμφωνα με τις πληροφορίες να οργανώνουν εκπαιδεύσεις στρατιωτικού τύπου. Δύο είναι οι εκπαιδευτές της ομάδας οι οποίοι φέρεται να έχουν σχέση και με την οργάνωση του Ιερού Λόχου στην Θεσσαλονίκη.

«Ενημερώνουμε, μηνύουμε, καλούμαστε, όταν δεν γίνεται αυτό παρεμβαίνουμε. Όταν παρανομεί το κράτος και τα λοιπά πηγαίνεις εκεί», διαμηνύουν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», προκαλώντας έντονο προβληματισμός στις Αρχές με τις πρωτοφανείς απόψεις και δράσεις των μελών τους.

Τα μέλη της ομάδας κυκλοφορούν με διακριτικά στα ρούχα τους, κάνουν εφόδους σε νοσοκομεία, εμβολιαστικά κέντρα και σχολεία, απειλούν με μηνύσεις και παρενοχλούν όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους, δεν τηρούν τα μέτρα για την πανδημία.

Έχουν εφεύρει την επονομαζόμενη ιερά δήλωση την οποία καλούν τα μέλη τους να καταθέσουν. Ταυτόχρονα, φορούν στολές και κυκλοφορούν με αυτοκίνητα τα οποία έχουν μετατρέψει σε περιπολικά. Οργανώνονται μέσω διαδικτύου και λειτουργούν διάφορα επονομαζόμενα «υπουργεία Θεραπειών» σε Αράχωβα, Σάμο και Ικαρία.

«Αυτό που συνέβη στο Αιγίνιο, κατά την άποψη μου είναι μία πρόβα σε μικρή κλίμακα ακριβώς επιχειρήσεως καταλύσεως του Συντάγματος», εκτίμησε ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, σε σημερινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

«Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα από τη στιγμή που πιστεύει ότι γίνονται παρανομίες και καταλύεται το Σύνταγμα, επικυρωμένα να το εφαρμόζει και να πάρει όποια εξουσία απορρέει από το ίδιο», υποστηρίζει εκπρόσωπός τους, στην ίδια εκπομπή.

«Ομοϊδεατες μου σας είπα πρέπει να τους ξεχωρίζετε. Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα καρτελάκι να δηλώνει θεματοφύλακας και να σκοτώνει τον κόσμο», υποστήριξε εκπρόσωπός τους σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Εισαγγελική έρευνα και στη Θεσσαλονίκη

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε με τη σειρά της και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη δράση της αυτοαπακολούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ξεκινάει ποινική έρευνα από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοκατοχής.

Δημοφιλή