Πρώτος νεκρός από την παραλλαγή Όμικρον στην Βρετανία

Αφήστε κατά μέρος την πεποίθηση ότι Όμικρον είναι μια πιο ήπια εκδοχή του ιού και φερθείτε υπεύθυνα, λεει ο Τζόνσον.
via Associated Press

Ένα άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχε μολυνθεί από την νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, πέθανε σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού.

Όπως επισήμανε, ο Μπόρις Τζόνσον, η ταχεία εξάπλωση της νέας παραλλαγής είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία και το «καλύτερο πράγμα» που μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες είναι το αναμνηστικό εμβόλιο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης κοντά στο Πάντιγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ο πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με το BBC: «Δυστυχώς, ναι, η Όμικρον απαιτεί και νοσηλεία και δυστυχώς τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε από τη νέα παραλλαγή. Επομένως, νομίζω ότι η πεποίθηση ότι αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο μια πιο ήπια εκδοχή του ιού, είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη και απλώς να αναγνωρίσουμε τον απόλυτο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται η εξάπλωση».

Η Όμικρον εξαπλώνεται σε «ρυθμό φαινομένου» στη χώρα και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.

Το επίπεδο κινδύνου για την πανδημία στη χώρα αυξήθηκε στο 4 ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα όπως η επέκταση του αναμνηστικού εμβολιασμού στους άνω των 30 ετών από σήμερα ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικά τεστ καθημερινά επί επτά ημέρες και οι μη εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών.

Ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα - Αναμονή και έλλειψη διαγνωστικών τεστ

Στο μεταξύ σήμερα, μεγάλες ουρές σχηματίζονταν στα κέντρα εμβολιασμού των μεγάλων πόλεων της Αγγλίας μετά την έκκληση του πρωθυπουργού προς όλους τους ενήλικες να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου.

Ουρές είχαν σχηματιστεί στα εμβολιαστικά κέντρα στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία. Επίσης υπήρξαν ζητήματα όσον αφορά την κράτηση ραντεβού διαδικτυακά.

″Η υπηρεσία κράτησης (ραντεβού) εμβολιασμού κατά της COVID αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση άρα έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα αναμονής”, αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η Εθνική Υπηρεσία Υγείας. ”Για όλους τους άλλους που βρίσκονται σε αναμονή, θα τους συνιστούσαμε να ξαναπροσπαθήσουν αργότερα σήμερα ή αύριο”, προσθέτει.

Επίσης δεν ήταν διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

″Συγγνώμη, δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή άλλα διαθέσιμα αυτοδιαγνωστικά τεστ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επίσημη υπηρεσία κρατήσεων της κυβέρνησης. ”Προσπαθήστε ξανά αργότερα. Ή, μπορείτε να πάτε πίσω και να προσπαθήσετε αντ’αυτού να κάνετε κράτηση ενός ραντεβού για τεστ”, σημειώνει.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή