ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/02/2021 11:26 EET

Πασχάλης Τσαρούχας για καταγγελίες σε ΣΕΗ: Απαγορεύεται να κοινοποιήσω ονόματα ή υποθέσεις

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στη HuffPost.

Eurokinissi

Οι ηθοποιοί Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη προχώρησαν σε καταγγελία γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ζητώντας την οριστική διαγραφή του.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, οι τρεις γυναίκες τον καταγγέλλουν για «σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής κι αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν μεταξύ άλλων την γενετήσια αξιοπρέπειά τους και οι οποίες αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού». Η καταγγελία στο ΣΕΗ έγινε από τους δικηγόρους Γιώργο Γεραρή και Αλέξανδρο Μίντζια.

Το Πειθαρχικό είναι καταστατικά προβλεπόμενο σωματειακό όργανο και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου «δεν είναι και δεν υποκαθιστά την δικαστική ή άλλη επίσημη αρχή, καθώς εξ ορισμού και αυτονόητα ερευνά πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ποινικά ή όποιου άλλου είδους αδικήματα».

Σε επικοινωνία της HuffPost με τον Πασχάλη Τσαρούχα, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις καταγγελίες των τριών ηθοποιών δήλωσε ότι «οι φάκελοι είναι σφραγισμένοι, δεν ξέρω καν από ποιόν και προς ποιόν είναι οι καταγγελίες, αλλά ακόμη κι όταν μάθω σε λίγη ώρα τα πρόσωπα, δεν είναι ανακοινώσιμο. Ούτε τα ονόματα των δύο πλευρών, ούτε η φύση της καταγγελίας. Απαγορεύεται από τον κανονισμό να κοινοποιήσω είτε τα ονόματα, είτε την υπόθεση. Η αρμοδιότητα του Πειθαρχικού είναι ενδοσωματειακή».

Ο αριθμός των καταγγελιών

Σε ερώτηση για τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών που έχει δεχθεί το ΣΕΗ -περί τις 1000 καταγγελίες- ο κ. Τσαρούχας εξηγεί ότι «αφορά τηλεφωνικές καταγγελίες» και διευκρινίζει: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επώνυμη και ενυπόγραφη καταγγελία επίσημα, δεν μπορεί να θεωρηθεί καταγγελία», ενώ ως προς τον αριθμό των φακέλων που έχουν ήδη κατατεθεί στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ απαντά ότι «μέχρι στιγμής οι φάκελοι είναι δύο. Μπορεί μέχρι το απόγευμα να γίνουν πέντε. Δεν το γνωρίζω».

Η διαδικασία

Όπως είπε ο κ. Τσαρούχας για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει το αρμόδιο όργανο του ΣΕΗ, «μόλις ανοίξω τους φακέλους και ενημερωθώ για το περιεχόμενο τους, θα γίνει μία πρώτη αξιολόγηση, θα ενημερωθεί το νομικό τμήμα προκειμένου να ελεγχθεί εάν χρήζει περαιτέρω προώθησης η υπόθεση -εάν θεωρήσουμε ότι είναι σοβαρή η καταγγελία ναι, μπορεί να προωθηθεί όχι από εμάς βέβαια, από τους καταγγέλλοντες. Για παράδειγμα, μπορεί ένας συνάδελφος να αναφέρει στον φάκελο ότι ζητά και την ποινική δίωξη του τάδε, αλλά να έχουν παραγραφεί οι ποινές και να μην μπορεί να το κάνει. Το Σωματείο έχει και έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα απέναντι στα μέλη του. Στη συνέχεια, πρέπει να συγκαλέσω το Πειθαρχικό Συμβούλιο, να κοινοποιήσω στα μέλη τις υποθέσεις, να γίνει ακροαματική διαδικασία με τις δύο πλευρές, να συνεδριάσουμε ξανά και να αποφασίσουμε. Δεν επιβάλλουμε ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, ούτε χρηματικό πρόστιμο, ούτε αποκλεισμό από την εργασία -δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα».

Όσον για το εάν περίμενε το ντόμινο που προκάλεσαν οι πρώτες καταγγελίες απαντά «όχι, δεν το περίμενα. Γιατί όπως σε όλες τις δουλειές υπάρχει μία ομερτά, η οποία δεν είναι πάντα εκ του πονηρού. Κάτι έχεις ακούσει, κυκλοφορεί μία φήμη, δεν ξέρεις κάτι ακριβώς κι όταν δεν καταγγέλλει αυτός που του έχει συμβεί, εσύ τις μπορείς να κάνεις;».

Υπενθυμίζεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ συγκροτήθηκε σε σώμα στις 3 Φεβρουαρίου 2021 με την εξής σύνθεση: πρόεδρος Πασχάλης Τσαρούχας, αντιπρόεδρος Ντίνα Αβαγιαννού, γραμματέας Μαρία Μοσχούρη, οργανωτικός Γραμματέας Τρύφωνας Ζάχαρης, αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ Γιάννης Παναγόπουλος, μέλη Λίλα Καφαντάρη, Ειρήνη Λιγάτου.