Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας

Παγκόσμιος πρωταθλητής ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας
ASSOCIATED PRESS

Χρυσός για ακόμη μια φορά, αήττητος εδώ και δυόμισι χρόνια. Παρά τον τραυματισμό του στον ώμο, ο Λευτέρης Πετρούνια στέφθηκε και πάλι παγκόσμιος πρωταθλητής, κατακτώντας στη Ντόχα το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων.

Ο Ελληνας πρωταθλητής συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς και παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε πρώτος, κάτι το οποίο θεωρητικά αποτελεί μειονέκτημα, δεν άφησε πολλά περιθώρια στους αντιπάλους του και έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου χρυσού μεταλλίου του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενδέκατου συνολικά για την Ελλάδα.

Η κατάταξη του τελικού

Λευτέρης Πετρούνιας 15.366 βαθμούς

Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι (Βραζιλία) 15.100

Μάρκο Λοντάντιο (Ιταλία) 14.900

Αρτούρ Τοβμασιάν (Αρμενία) 14.766

Νικίτα Ναγκόρνι (Ρωσία) 14.733

Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14.733

Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14.266

Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 14.133

Με τη σημερινή του νίκη, ο Πετρούνιας συγκαταλέγεται, πλέον, στο top 3 όλων των εποχών στους κρίκους, πίσω μόνο από τον Ιταλό Γιούρι Κέκι, ο οποίος μετράει πέντε νίκες και τον Κινέζο Τσεν Γιμπίνγκ με τέσσερις.

Το είπε και το έκανε

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Sport24 τον Αύγουστο του 2016, ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε υποσχεθεί ότι θα είναι στην κορυφή μέχρι το 2022.

Μερικά από όσα είχε πει τότε:

″Στο Ρίο ήμουν στην καλύτερη κατάσταση που έχω βρεθεί ποτέ. Δεν έχω νιώσει ξανά έτσι. Βέβαια, είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα είμαι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Αντίθετα, στη Βέρνη ήμουν στη χειρότερη μου κατάσταση κι όμως κέρδισα”

″Για να μάθεις να χαίρεσαι τη νίκη πρέπει να μάθεις να χάνεις. Για αυτό το λόγο εκτιμώ και την πέμπτη θέση που είχα πριν αρχίσω να κατακτώ μετάλλια”

Για το θέμα του ντόπινγκ: ”Η γυμναστική είναι ένα σπορ καθαρό. Πέρασα από τρεις ελέγχους στις 6 το πρωί. Μακάρι εκτός από ούρα να έπαιρναν και αίμα μπας και καθάριζε ο αθλητισμός. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι αθλητές ντοπάρονται. Γιατί να πάρω κάτι και να κινδυνεύω να πεθάνω στα 40 μου. Καλύτερα να πάω σπίτι μου. Θέλω να δω το παιδί μου να είναι αθλητής και όχι απαραίτητα πρωταθλητής. Αν είναι να βγει θα βγει”

Για τους στόχους του: ”Είναι μεγάλη τιμή να σηκώνεται ένα στάδιο όρθιο και εξαιτίας σου να ακούει τον εθνικό ύμνο της χώρας σου. Λατρεύω τη χώρα μου. Μεγαλύτερη επιτυχία από τη... μεγαλύτερη επιτυχία είναι η διάρκεια. Θέλω να μείνω σε αυτό το επίπεδο. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή μου μέχρι την επόμενη”.

Για το πόσο σημαντικές είναι οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών: ”Είμαστε δυνατός λαός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τζαμάικα, η Κούβα και η Ελλάδα είναι οι χώρες με τον μικρότερο πληθυσμό και τις μεγαλύτερες επιτυχίες”.

Δημοφιλή