ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2019 16:31 EEST

Πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας για το χρέος ετοιμάζει η ΕΕ

Ωστόσο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι εκκινείται η διαδικασία.

ASSOCIATED PRESS

Η Κομισιόν κατέληξε την Τετάρτη στο συμπέρασμα πως η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εξαιτίας του αυξανόμενου χρέους της- μια κατάσταση που δικαιολογεί την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας.

Η κίνηση ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη διαδικασιών τον επόμενο μήνα, μα οι Βρυξέλλες επέμειναν πως η διαδικασία θα μπορούσε να μπλοκαριστεί εάν η Ρώμη προβεί σε επαρκείς δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Η Ιταλία απέφυγε την ίδια αυτή διαδικασία τον Δεκέμβριο, μετά από συμφωνία τελευταίας στιγμής με την Κομισιόν, όπου η Ρώμη δεσμεύτηκε για χαμηλότερο έλλειμμα φέτος- αλλά Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αυτή τη στιγμή φαίνονται λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν, μετά τη νίκη της συγκυβερνούσας ακροδεξιάς Λέγκας στις ευρωεκλογές του Μαρτίου.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, σήμερα δεν εκκινούμε διαδικασία» είπε ο επίτροπος της ΕΕ για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να γίνουν άλλα βήματα πριν αρχίσει επίσημα η διαδικασία.

Οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξουν την εκτίμηση της Κομισιόν πως απαιτείται μια τέτοια διαδικασία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μετά, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εισηγηθούν έναρξη της διαδικασίας, ένα βήμα που θα μπορούσε να λάβει χώρα πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις αρχές του Ιουλίου.

Sponsored Post