ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2021 07:12 EEST

Πέντε χώρες που αποφάσισαν να "ζήσουν" με τον κορονοϊό

Xώρες σε διάφορες γωνιές του κόσμου όπου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα όχι πάντα για τους ίδιους λόγους.

via Associated Press

Πάνω από 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ορισμένες χώρες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να βάλουν τέλος στα περιοριστικά μέτρα και να υιοθετήσουν ένα μοντέλο «ζώντας με τον Covid».

Μερικές από τις πέντε χώρες που ακολουθούν έχουν πετύχει αξιοζήλευτα ποσοστά εμβολιασμού. Αλλες αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών ”στοιχίζει” περισσότερο από τα μέτρα προστασίας και περιορισμού. 

Ritzau Scanpix Denmark via Reuters

 

Δανία: Τέλος οι μάσκες και τα υγειονομικά πιστοποιητικά

Η κυβέρνηση της Δανίας ήρε όλους τους υπολοιπόμενους περιορισμούς για τον κορονοϊό στη χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η Covid-19 δεν είναι πλέον «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Οι Δανοί μπορούν πλέον να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να παρουσιάζουν «διαβατήριο Covid», να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους με μάσκες και να συναντιούνται σε μεγάλους κλειστούς χώρους δίχως περιορισμούς.

Ουσιαστικά, η χώρα επιστρέφει στην προ-πανδημική ζωή. Το κλειδί για την επιτυχία της Δανίας έγκειται εν μέρει στη διάθεση εμβολιασμών: από τις 13 Σεπτεμβρίου, πάνω από το 74% του πληθυσμού της Δανίας εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19. 

″Οι εμβολιασμοί και οι μεγάλες προσπάθειες των πολιτών της Δανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το κλειδί της επιτυχίας”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας,  Magnus Heunicke.

Ωστόσο, ο Heunicke δεν παρέλειψε να διατηρήσει μια πιο επιφυλακτική στάση. ”Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε οριστικά εκτός της επιδημίας. Και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά σημαντικές λειτουργίες στην κοινωνία μας”, πρόσθεσε.

google - Johns Hopkins University, Our World in Data
Τα στοιχεία Covid-19 στη Δανία
Edgar Su via Reuters

Σιγκαπούρη: Προσπαθεί να ζήσει με την Covid, αλλά η Δέλτα δεν βοηθά

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια στρατηγική ”ζώντας με την Covid”, προσπαθώντας να ελέγξει τις εστίες με εμβoλιασμούς και με την στενή παρακολούθηση των ποσοστών νοσηλέιας αντί να περιορίζει τη ζωή των πολιτών.

″Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε κανονικά με τον κορονοϊό ανάμεσα μας”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της Σιγκαπούρης.

Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνούν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται σε ομάδες των πέντε ατόμων.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα ασκεί πίεση σ′ αυτή τη στρατηγική, οδηγώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν το νέο άνοιγμα. Οι αρχές προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να χρειαστεί να επανατοποθετήσουν τους περιορισμούς του Covid-19 εάν δεν περιοριστεί η νέα επιδημία.

Η Σιγκαπούρη ανέφερε την Τρίτη το υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 ημερησίως, πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν σοβαρά παραμένει χαμηλός χάρη στον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αρχές. Η Σιγκαπούρη ακολούθησε μια επιθετική «στρατηγική μηδενικού Covid» πριν αλλάξει την προσέγγισή της και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με το 81% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

google - Johns Hopkins University, Our World in Data
Στοιχεία κορονοϊού στην Σιγκαπούρη
via Associated Press

Ταϊλάνδη: Αργοί ρυθμοί εμβολιασμού αλλά άρση μέτρων

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ξανά την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προσπαθεί να αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία της παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Οι τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και θα κάνουν τεστ, θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Χουά Χιν, την Πατάγια και την Τσιάνγκ Μάι, σύμφωνα με το Reuters.

Τα νησιά Πουκέτ άνοιξαν ξανά για τους εμβολιασμένους ξένους επισκέπτες την 1η Ιουλίου χωρίς απαιτήσεις καραντίνας. Στις 15 Ιουλίου, η χώρα ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα και σε άλλα νησιά.

Παρόλο που διατήρησε χαμηλούς αριθμούς μόλυνσης το 2020 χάρη στα επιτυχή μέτρα περιορισμού, η Ταϊλάνδη δυσκολεύτηκε να κρατήσει τα κρούσματα υπό έλεγχο φέτος.

Τα ποσοστά εμβολιασμού υστερούν σε σχέση με εκείνα ορισμένων γειτονικών χωρών. Λιγότερο από το 18% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Our World in Data, με ένα επιπλέον 21% να είναι μερικώς εμβολιασμένο.

google - Johns Hopkins University, Our World in Data
Στοιχεία κορονοϊού στην Ταϊλάνδη
via Associated Press

Νότια Αφρική: Χαλάρωσε τους περιορισμούς, αλλά η Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί

Η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαλαρώνει αρκετούς περιορισμούς για την Covid-19 καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται στη χώρα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η εθνική νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε από τις 11 μ.μ. έως τις 4 το πρωί, το μέγεθος των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σε 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η χαλάρωση των περιορισμών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa την Κυριακή, είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα που πέρασε μεγάλο μέρος της πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, όπως την απαγόρευση συγκεντρώσεων εκτός από κηδείες. Ωστόσο τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Ο Ramaphosa προειδοποίησε ότι το ολέθριο τρίτο κύμα μολύνσεων που προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα δεν τελείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τώρα αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων να λαμβάνουν τουλάχιστον μία δόση.

Ενθάρρυνε επιπλέον όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τους υπόλοιπους περιορισμούς για να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στο φυσιολογικό. ”Το τρίτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και μόνο με τις ενέργειές μας ατομικά και συλλογικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων”, τόνισε.

google - Johns Hopkins University, Our World in Data
Στοιχεία κορονοϊού στη Νότια Αφρική
via Associated Press

Χιλή: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν ότι οι τουρίστες μπορούν να επιστρέψουν

Η Χιλή έχει επαινεθεί διεθνώς για την ομαλή και επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του υπουργείου Υγείας, σχεδόν το 87% των Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να διανέμει ενισχυτικές δόσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι υγειονομικές αρχές ενέκριναν την Πέμπτη τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα για να ανοίξει ξανά η χώρα στον διεθνή τουρισμό από την 1η Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος για τη χώρα στο νότιο ημισφαίριο.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και απομονωθούν πρώτα για πέντε ημέρες κατά την άφιξη τους.

″Το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες μπορούν να έρθουν στη Χιλή είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού”, δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Χοσέ Λουίς Ουριάρτε. ”Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προχωράμε όσο διατηρούμε τις σωστές συνθήκες υγείας”.

google - Johns Hopkins University, Our World in Data
Στοιχεία κορονοϊού στη Χιλή

Πηγή: CNN