Πέντε κρίσιμα λάθη για τη στοματική μας υγιεινή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βουρτσίσουμε γρήγορα τα δόντια μας, να ξεπλύνουμε το στόμα και μετά είστε έτοιμοι. Σωστά; Λάθος.
.
RealPeopleGroup via Getty Images
.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε μέρα (εντάξει, οι περισσότεροι από εμάς ...) – και κάπως έτσι νομίζουμε ότι είμαστε ειδικοί στην οδοντική υγιεινή. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βουρτσίσουμε γρήγορα τα δόντια μας, να ξεπλύνουμε το στόμα και μετά είστε έτοιμοι. Σωστά; Λάθος.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει και κάποια που δεν πρέπει να κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Για παράδειγμα, φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τη γλώσσα μας; Βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τουλάχιστον δύο λεπτά;

Κι αν όλα αυτά μας φαίνονται πρωτοφανή, ας μην ανησυχούμε: η Παγιάλ Μπχάλα, επικεφαλής οδοντίατρος και κλινική διευθύντρια της Quest Dental αποκαλύπτει έξι λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

1. Τα βουρτσίζουμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα

Όλοι θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους για τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Αυτή η χρονική διάρκεια είναι ζωτικής σημασίας γιατί δίνει αρκετό χρόνο για να καθαρίσουμε καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών.

Χρησιμοποιώντας μια απαλή κυκλική κίνηση και φτάνοντας σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής των ούλων, το σχολαστικό βούρτσισμα βοηθά στην αποτελεσματική απομάκρυνση της πλάκας, των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δύο λεπτά είναι μια γενική οδηγία και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της στοματικής τους υγιεινής.

Το βούρτσισμα των δοντιών για σύντομες χρονικές περιόδους μπορεί να αφήσει πίσω του επιβλαβείς ουσίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, ασθένειας των ούλων και κακοσμίας του στόματος. Επιπλέον, η συνιστώμενη διάρκεια επιτρέπει στο φθόριο της οδοντόκρεμας να έχει επαρκή επαφή με τα δόντια μας, προάγοντας την επαναμεταλλοποίηση και την ενδυνάμωση του σμάλτου.
Η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών σας να μοιάζει λιγότερο αγγαρεία

2. Αγνοούμε τη γλώσσα

Ναι, πρέπει να βουρτσίζουμε τη γλώσσα μας. Η γλώσσα αποτελεί καταφύγιο για βακτήρια, σωματίδια τροφής και νεκρά κύτταρα, καθιστώντας την ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για κακή αναπνοή και προβλήματα στοματικής υγείας.
Η παραμέληση της γλώσσας κατά τη διάρκεια της στοματικής υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων. Τα βακτήρια στη γλώσσα μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό πλάκας, στη φθορά των δοντιών και στην ασθένεια των ούλων.
Επιπλέον, η παραμέληση της γλώσσας μπορεί να εμποδίσει την πλήρη αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος, καθώς αφήνει πίσω μια σημαντική πηγή στοματικών βακτηρίων. Το να συμπεριλάβουμε τον καθαρισμό της γλώσσας ως μέρος της ρουτίνας στοματικής υγιεινής μας με απαλό βούρτσισμα ή χρησιμοποιώντας ξύστρα γλώσσας βοηθά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης βακτηρίων, προάγει τη φρέσκια αναπνοή και συμβάλλει στη συνολική στοματική υγεία και υγιεινή.

Naturally beautiful mature woman in front of the mirror in the bathroom
Drazen_ via Getty Images
Naturally beautiful mature woman in front of the mirror in the bathroom

3. Βουρτσίζουμε επιθετικά

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας έντονα ή χρησιμοποιούμε υπερβολική δύναμη, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ούλα και το σμάλτο των δοντιών μας. Το σμάλτο είναι το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας κι εάν φθαρεί, μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία των δοντιών, τερηδόνα και αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας.

Το επιθετικό βούρτσισμα μπορεί επίσης να ερεθίσει και να βλάψει τα ούλα μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ευαισθησία, ακόμη και ουλίτιδα. Επιπλέον, το πολύ σκληρό βούρτσισμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καθαρίζουμε τα δόντια μας πιο αποτελεσματικά.

Το να κάνουμε απαλές και κυκλικές κινήσεις με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες συνιστάται για την αποτελεσματική αφαίρεση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής χωρίς να βλάψουμε τα δόντια ή τα ούλα μας. Είναι σημαντικό να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία: Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά αλλά απαλά για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη στοματική υγεία.

4. Ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε συχνά τη βούρτσα μας

Το να ξεχάσουμε να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας γίνονται ξεφτισμένες και λιγότερο αποτελεσματικές στην αφαίρεση της πλάκας και των σωματιδίων τροφής από τα δόντια και τα ούλα μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηρίων, αυξάνοντας την πιθανότητα τερηδόνας, ασθένειας των ούλων και κακοσμίας του στόματος.
Επιπλέον, μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια και παθογόνα, θέτοντας κίνδυνο μόλυνσης ή ασθένειας. Συνιστάται να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες φθαρούν, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη στοματική υγεία και μειώνοντας τους πιθανούς κινδύνους.
Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

5. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με το ίδιο πάντα μοτίβο

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, υπάρχουν ορισμένες βασικές κινήσεις και μοτίβα που θα μας ο οδοντίατρός μας να ακολουθούμε, για να διασφαλίσουμε ότι καθαρίζουμε όλες τις περιοχές των δοντιών και δεν χάνουμε σημεία.

Εάν βουρτσίζουμε πάντα τα δόντια μας ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο κάθε μέρα, για παράδειγμα, να ξεκινάμε από πάνω αριστερά και να τελειώνουμε κάτω δεξιά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «χάνουμε» περιοχές κάθε μέρα.

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε το μοτίβο με το οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να εστιάζουμε στο βούρτσισμά μας, αλλά αυτό θα (πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να ) διασφαλίζει ότι τα δόντια καθαρίζονται σωστά και δεν παραλείπουμε περιοχές.