Πέντε πράγματα που αν αγαπάμε τα κόκκαλά μας δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ

Πολύτιμες συμβουλές που προέρχονται από ορθοπεδικούς χειρουργούς. Ας τις κάνουμε πράξη τη νέα χρονιά.
.
Mr Vito via Getty Images
.

Από σπασμένα κόκαλα μέχρι διαλυμένους μύες, οι ορθοπεδικοί χειρουργοί τα έχουν δει όλα. Συχνά, μια φαινομενικά αβλαβής συνήθεια, ή η παραμέληση της υγείας των οστών μας μπορεί να οδηγήσει σε σωματική βλάβη.

«Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα μπορούν να αποτρέψουν την πρόκληση τραυματισμών στο μέλλον», λέει η δρ Πάμελα Μέχτα, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο ορθοπεδικός χειρουργός της Resilience Orthopedics και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής FIGS. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να διατηρήσουμε τα οστά μας υγιή και δυνατά.

Η HuffPost ζήτησε από γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας να αναφέρουν τις συμπεριφορές που δεν θα έκαναν ποτέ στο όνομα της υγείας των οστών και των μυών τους. Να τι μας είπαν:

Δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες όταν έχουν πόνο στα κόκκαλα

Ο πόνος στα οστά και στους μύες μπορεί να είναι ένδειξη πιθανού τραυματισμού. «Αν συμμετάσχουμε σε δραστηριότητε ή ειδικά αθλήματα, κι έχουμε πόνο στα οστά μας, (αυτό) θα μπορούσε να επιδεινώσει έναν πιθανό τραυματισμό», λέει η ίδια.

Για παράδειγμα, εάν νιώθουμε πόνο και πρήξιμο στην άρθρωση του γονάτου μας, το να «πουσάρουμε» τον εαυτό μας ενώ πονάμε θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο γόνατο. Μπορεί να καταπονήσει περαιτέρω τους μύες γύρω από την άρθρωση του γονάτου μας, οδηγώντας σε αρκετούς «τραυματισμούς κατάχρησης», σύμφωνα πάντα με την ίδια γιατρό.

Εάν έχουμε μακροχρόνιο πόνο στους μυς, τον τένοντα, τους συνδέσμους ή την άρθρωση, ας σταματήσουμε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα κι ας επισκεφθούμε αμέσως έναν ειδικό γιατρό.

Αποφεύγουν να σηκώνουν βάρη όταν δεν βρίσκονται στην κατάλληλη φόρμα

Σύμφωνα με την δρ Ελίζαμπεθ Τζ. Μάτζκιν, πιστοποιημένη ορθοπεδικό χειρουργό και επικεφαλή της γυναικείας αθλητικής ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital, το να σηκώνουμε βάρη χωρίς να βρισκόμαστε στην κατάλληλη φόρμα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Αυτό περιλαμβάνει καταπονήσεις, ρήξεις και διαστρέμματα των μυών, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων...

Για να χτίσουμε δύναμη αποτελεσματικά, ας σκεφτούμε να μειώσουμε τα βάρη που σηκώνουμε στο ξεκίνημά μας. Εάν δεν είμαστε σίγουροι αν κάνουμε σωστά μια άσκηση, ας αναζητήσουμε καθοδήγηση από έναν personal trainer ή ειδικό γυμναστικής.

Αποφεύγουν να κάνουν μόνο ένα είδος άσκησης

Σύμφωνα τόσο με την Μάτζκιν όσο και με με την Μέχτα, μία από τις συνήθειες που προσωπικά δεν ακολουθούν ποτέ είναι να παραλείπουν το cross-training. Το cross-training - ο συνδυασμός ασκήσεων για την προπόνηση διαφόρων σημείων του σώματος - είναι ευεργετικό καθώς βελτιώνει την ισορροπία, την ευελιξία, την ικανότητα και την ευκινησία.

Αποτρέπει επίσης τραυματισμούς από υπερβολική χρήση (βαρών), κάτι που συμβαίνει όταν ασκείται υπερβολική πίεση σε ένα μέρος του σώματος. «Βλέπουμε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση σε όλες τις ηλικίες – από τον νεαρό ποδοσφαιριστή μέχρι τους μεγαλύτερους παίκτες. Έως 50% των αθλητικών τραυματισμών των νέων οφείλονται σε τραυματισμούς κατάχρησης», αναφέρει η Μάτζκιν.

Δεν παραλείπουν τη φυσικοθεραπεία

Εάν υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση για πρόβλημα οστών ή μυών είναι σημαντικό να τηρούμε τη φυσικοθεραπεία – ένα απαραίτητο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο.

«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένα νόημα να κάνουμε χειρουργική επέμβαση σε έναν ασθενή εάν παραλείψει τη φυσικοθεραπεία μετά από αυτή», λέει η Μέχτα.

Το να μην κάνουμε φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ουλώδους ιστού, συμπληρώνει η Μάτζκιν.

Όσον αφορά την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Εάν υπάρχει κάτι που μας εμποδίζει να κάνουμε φυσικοθεραπεία, είναι σημαντικό να το συζητήσουμε με τον ορθοπεδικό χειρουργό μας αμέσως.

Δεν παραβλέπουν τα ραντεβού που έχουν με ειδικούς

Η παραμέληση ενός γνωστού τραυματισμού μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα. Παρόλο που μπορούμε αρχικά να το συζητήσουμε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ας φροντίσουμε επίσης να επισκεφθούμε έναν ορθοπεδικό χειρουργό ο οποίος μπορεί να συζητήσει μαζί μας μια σειρά από εξειδικευμένες θεραπείες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας...

«Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί θα μπορούσαν να επέμβουν σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ...», δηλώνει ο δρ. Μένγκναϊ Λι, πιστοποιημένος ορθοπεδικός χειρουργός και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Ας μην περιμένουμε μέχρι να επιδεινωθεί ο τραυματισμός. Ας δούμε έναν ειδικό ASAP. Η λήψη θεραπείας το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών μας.