Πυρ με πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στην Μιανμάρ

″Τι κάνει η αστυνομία; Προστατεύει έναν τρελό δικτάτορα”, φώναζαν οι διαδηλωτές.
Getty

Η αστυνομία της Μιανμάρ άνοιξε πυρ με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό για να διαλύσει διαδήλωση που γινόταν στην Ρανγκούν με αίτημα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που κάλυπτε τα γεγονότα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές της εθνότητας Μον είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την εθνική εορτή Μον και με αυτούς ενώθηκαν διαδηλωτές κι από άλλες εθνοτικές μειονότητες σε διαμαρτυρία κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε διασταύρωση, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έτρεξαν για να κρυφτούν σε γειτονικά κτίρια.

″Τι κάνει η αστυνομία; Προστατεύει έναν τρελό δικτάτορα”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Αυτοί έφυγαν κατευθυνόμενοι σε πιο στενούς δρόμους με σπίτια και άρχισαν να φτιάχνουν αυτοσχέδια οδοφράγματα με συρματοπλέγματα και τραπέζια για να σταματήσουν την αστυνομία.

Getty
Getty

Τοπικοί ρεπόρτερ μετέδωσαν απευθείας στο Facebook εικόνες από σκηνές χάους, μεταξύ των οποίων κάποιες στις οποίες έπεφταν πυροβολισμοί.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν χρησιμοποιήθηκαν και αληθινές σφαίρες, καθώς η αστυνομία καταδίωκε τους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους από τη διασταύρωση Μιαϊνιγκόν.

Χθες Παρασκευή στο ίδιο σημείο σημειώθηκε αντιπαράθεση που διήρκεσε μια ώρα.

Τρεις δημοσιογράφοι βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων που συνελήφθησαν σήμερα.

Η Μιανμάρ συγκλονίζεται από ένα κύμα φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου.

″Θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο τρόπο για να διαμαρτυρηθούμε - βεβαίως και φοβόμαστε την καταστολή”, δήλωσε ένας 23χρονος διαδηλωτής.

″Θέλουμε να αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε”, πρόσθεσε.

Getty
Getty

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή