Πυρά Τσίπρα κατά Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία Ερντογάν

Μπακογιάννη: Προσπαθούμε να απελευθερωθούν τώρα οι στρατιωτικοί
Nick Paleologos / SOOC

Προσωπικές δημόσιες σχέσεις καταλογίζει η κυβέρνηση στην Ντόρα Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία της τελευταίας να συμμετάσχει στην φιέστα του Ερντογάν, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απόσχει των εκδηλώσεων λόγω της κράτησης των Ελλήνων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έψεξε δημοσίως την βουλευτή της ΝΔ. «Δεν χρειάζεται η χώρα αυτόκλητους καλοθελητές» ήταν το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Ντ. Μπακογιάννη κατά την ομιλία του στον ΣΒΕΕ.

Εκείνη αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι θέτει το θέμα των στρατιωτικών και κυβερνητικές πηγές της απάντησαν ότι εμπλέκει τις προσωπικές της επιδιώξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» τόνισε και υπογράμμισε ότι «η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα. Η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ντ. Μπακογιάννη: Προσπαθούμε να απελευθερωθούν τώρα οι στρατιωτικοί

Μετά την αποδοκιμασία της από τον πρωθυπουργό η Ντ. Μπακογιάννη έγραψε στο facebook: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα. Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση».

Υ.Γ. Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. ’Ολες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μαξίμου: Οίηση και προσωπική εξωτερική πολιτική

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από κυβερνητικές πηγές: «Ευχαριστούμε την Ντ. Μπακογιάννη για την αμήχανη απάντησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι το λιγότερο υποκριτικό η Ντ. Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό καθοδήγηση του Α. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Το ίδιο όμως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης και ρωτούν την Ντ. Μπακογιάννη: «πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους, με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία. Διότι, άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ».

Και η κυβερνητική απάντηση κλείνει με ένα υστερόγραφο: «η Ντ. Μπακογιάννη καλό θα είναι να μην εμπλέκει την οίηση και τις προσωπικές της επιδιώξεις με την εξωτερική πολιτική».

Δημοφιλή