ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2018 14:01 EEST

«Πυρά» Γιούνκερ κατά του Google, του Facebook και του Twitter

Vincent Kessler / Reuters

«Βολές» κατά των μεγάλων εταιρειών του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Όπως είπε, η Google, το Facebook και το Twitter πρέπει να φτάσουν στο σημείο να απομακρύνουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο εντός χρονικού διαστήματος μια ώρας, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως η μία ώρα είναι ένα «αποφασιστικό παράθυρο χρόνου», όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Τον Μάρτιο είχε δοθεί στις εταιρείες του χώρου διαδικτύου χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να δείξουν πως έχουν βελτιώσει τα αντανακλαστικά τους ως προς το κατέβασμα εξτρεμιστικών/ ριζοσπαστικών αναρτήσεων. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. εκτιμούν πως αυτά που γίνονται είναι λίγα.

Εάν οι αρχές υποδεικνύουν περιεχόμενο το οποίο υποκινεί και υποστηρίζει εξτρεμισμό, τότε αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται από το web μέσα σε διάστημα μίας ώρας, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα μπορούσαν να ανέρχονται μέχρι και στο 4% των ετήσιων εσόδων τους παγκοσμίως.

Η πρόταση αυτή θα χρειαστεί υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το σχετικό σχόλιο του Facebook ήταν πως «δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατία στο Facebook, και μοιραζόμαστε τον στόχο της Κομισιόν για αντιμετώπισή της, και πιστεύουμε πως είναι μόνο μέσω κοινής προσπάθειας...μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα».

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην εύρεση και απομάκρυνση τρομοκρατικής προπαγάνδας γρήγορα και σε κλίμακα, αλλά ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Εκπρόσωπος του YouTube πρόσθεσε ότι η ιστοσελίδα «μοιράζεται την επιθυμία της Κομισιόν να αντιδρά γρήγορα στο τρομοκρατικό περιεχόμενο και να κρατά τον βίαιο εξτρεμισμό εκτός των πλατφορμών μας».

«Για αυτό και έχουμε επενδύσει πολύ σε ανθρώπους, τεχνολογία και συνεργασία με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για αυτές τις προσπάθειες».