ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2018 15:14 EEST

«Πυρετός του χρυσού» για ναυάγιο ρωσικού πολεμικού στην Άπω Ανατολή: Εκτιμάται ότι έχει 200 τόνους χρυσού

Hulton Archive via Getty Images

«Σεισμό» προκάλεσε την Τρίτη στον κόσμο των «κυνηγών» θαλάσσιων θησαυρών η ανακοίνωση νοτιοκορεατικής εταιρείας, η οποία υποστηρίζει ότι εντόπισε το ναυάγιο καταδρομικού του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στόλου το οποίο φέρεται να μετέφερε το θησαυροφυλάκιο της δύναμης του Στόλου της Βαλτικής που ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή για να αντιμετωπίσει το Αυτοκρατορικό Ναυτικό της Ιαπωνίας, στον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο του 1904-1905.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, το «Ντμίτρι Ντονσκόι» ήταν ένα θωρακισμένο καταδρομικό του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής, που ταξίδεψε από την Ευρώπη στον Ειρηνικό μαζί με άλλα ρωσικά πολεμικά και συμμετείχε στην, καταστροφική για τη Ρωσία, ναυμαχία της Τσουσίμα (1905), όπου η ρωσική δύναμη συνετρίβη από τους Ιάπωνες. Το σκάφος υποχώρησε καταδιωκόμενο από τα ιαπωνικά πολεμικά, και εν τέλει βυθίστηκε από το ίδιο του πλήρωμα στα ανοιχτά του νησιού Ουλεούνγκ (ή Ουλεούνγκντο) της σύγχρονης Νότιας Κορέας.

Το καταδρομικό αποτελεί πολυπόθητο «θήραμα» για τους κυνηγούς θησαυρών, καθώς, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, μετέφερε το θησαυροφυλάκιο ολόκληρης της ρωσικής δύναμης, που προοριζόταν να καλύψει τα έξοδα μισθοδοσίας, ελλιμενισμού κ.α. Επίσης, πιθανότατα μεταφέρθηκαν σε αυτό και χρήματα και χρυσός από άλλα πολεμικά του στόλου- σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο πως, όποιος βρει το «Ντμίτρι Ντονσκόι», θα γίνει πλούσιος.

Η νοτιοκορεατική Shinil Group υποστηρίζει πως ξέρει πού βρίσκεται το πλοίο: Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η εταιρεία την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποστολή της, χρησιμοποιώντας βδύο αθυσκάφη τα οποία καταδύθηκαν σε βάθος 434 μέτρων, σε απόσταση 1,3 χλμ από το νησί, και βρήκαν το ναυάγιο. Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν απεικονίζουν το όνομα «Ντονσκόι» γραμμένο με κυριλλικούς χαρακτήρες. Επίσης, το κύτος και τα πυροβόλα που κατεγράφησαν σε βίντεο συνάδουν με ζωγραφιές του σκάφους.

Τη στιγμή της ανακάλυψής του, η πλώρη του ήταν σε βάθος 430 μέτρων, με την πρύμνη να είναι στραμμένη προς τα πάνω, ευρισκόμενη σε βάθος 380 μέτρων. Το κύτος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τα ιαπωνικά πυρά, με αποτέλεσμα η πρύμνη να έχει σχεδόν σπάσει, ωστόσο τα πλευρά και το κατάστρωμά του είναι σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με το RT, η εταιρεία έχει περάσει χρόνια ψάχνοντας το πλοίο, και τώρα είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες από κοινού με εταιρείες από την Κίνα, τον Καναδά και τη Βρετανία. Η επιχείρηση ανάσυρσης ενδεχομένως να λάβει χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο κοινό τον Δεκέμβριο.

 

 

Η εταιρεία εκτιμά πως στο ναυάγιο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 200 τόνοι χρυσού, ιλιγγιώδους αξίας (δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μέχρι και 133 δισ. δολάρια)- ωστόσο έχει υποσχεθεί πως θα είναι «γενναιόδωρη» με τον θησαυρό, δεσμευόμενη να χρηματοδοτήσει επενδυτικά projects στο Ουλεούνγκ, που είναι δημοφιλής προορισμός για Κορεάτες τουρίστες. Ένα μέρος θα πάει στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία βοηθά στις έρευνες, ως νόμιμης ιδιοκτήτη του πλοίου- και τα χρήματα θα πάνε σε κοινά projects. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι εντοπισμοί του σκάφους είχαν αναφερθεί και στο παρελθόν, που εν τέλει δεν επαληθεύτηκαν- οπότε και η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει αντικείμενα που ανελκύστηκαν από τον βυθό, για να αποδείξει πως πρόκειται όντως για το «Ντμίτρι Ντονσκόι».

Sponsored Post