Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της άνοιξης πέρασε. Και σιγά-σιγά πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι. Οπότε, ενώ φάγαμε τις λιχουδιές μας, τώρα είναι ώρα να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα. Κουλουράκια, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και λoιπά γλυκίσματα στον κάλαθο των αχρήστων. Ή μήπως όχι;
Ακόμα κι αν φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε άμεσα στις υγιεινές μας συνήθειες, ποτέ δεν πετάμε φαγητό. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Έλενα Σερδάρη, μοιράζεται μαζί μας τρεις τρόπους, προκειμένου να καταναλώσουμε τα γλυκίσματα που μας περίσσεψαν με τον πιο υγιεινό και θρεπτικό τρόπο.

1. Trifle ή αλλιώς υγιεινό γλυκό ψυγείου με πασχαλινά κουλουράκια και γιαούρτι
Για 4 μερίδες θα χρειαστούμε:
• 8-10 πασχαλινά κουλουράκια (150γρ.) θρυμματισμένα
• 400γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
• 1-2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
• 1 βανιλίνη ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 100γρ. φράουλες ψιλοκομμένες (ή βατόμουρα, ή και τα δύο)
• Τριμμένη μαύρη σοκολάτα για το σερβίρισμα
Πάμε να μαγειρέψουμε:
1. Ανακατεύομε το γιαούρτι με το μέλι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας
2. Σε ποτήρια ή μπολάκια, βάζουμε μια στρώση θρυμματισμένα κουλουράκια, μια στρώση από το μείγμα γιαουρτιού, λίγες φράουλες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα μπολάκια
3. Ολοκληρώνουμε το σερβίρισμα με λίγες φράουλες και τριμμένη σοκολάτα από το αυγό μας
4. Βάζουμε τα βαζάκια στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώσπου να παγώσουν καλά

2. Μπαλίτσες ενέργειες με τα πασχαλινά μας κουλουράκια και το σοκολατένιο αυγό
Για δέκα μπαλίτσες θα χρειαστούμε:
• 100γρ. πασχαλινά κουλουράκια, θρυμματισμένα σαν το αλεύρι
• 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι (ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
• 2 κ.γ. κακάο άγλυκο
• 30γρ. μαύρη σοκολάτα λιωμένη
• 2-3 κ.σ. γιαούρτι με 1,5% λιπαρά (προσθέτουμε όσο χρειάζεται για να δέσει η ζύμη)
• 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
• Προαιρετικά: λίγη τριμμένη καρύδα ή αμύγδαλο για πασπάλισμα
Πάμε να μαγειρέψουμε:
1. Θρυμματίζουμε τα κουλουράκια σε μούλτι ή με τα χέρια
2. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, το κακάο, τη λιωμένη σοκολάτα και το γιαούρτι
3. Ζυμώνουμε μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε σε μπαλίτσες. Αν είναι στεγνή η ζύμη μας βάζουμε λίγο ακόμα γιαούρτι
4. Πλάθουμε σε μπαλάκια και αν θέλουμε τα περνάμε από τριμμένη καρύδα ή αμύγδαλο
5. Μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένο φουντούκι μέσα για έξτρα τραγανή αίσθηση
6. Τα φυλάμε στο ψυγείο για 5-6 μέρες

3. Υγιεινές αυγόφετες με το τσουρέκι που μας περίσσεψε
Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:
• 4 φέτες τσουρέκι (ιδανικά λίγο μπαγιάτικο)
• 2 αυγά
• 80ml γάλα (1,5% ή χωρίς λακτόζη ή φυτικό)
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. βανίλια
• Λίγο λάδι καρύδας ή σπρέι ελαιόλαδου για το αντικολλητικό
• Για το σερβίρισμα: φράουλες, γιαούρτι, λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα ή κανέλα

Πάμε να μαγειρέψουμε:
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη βανίλια και την κανέλα
2. Βουτάμε τις φέτες από το τσουρέκι για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά
3. Ψήνουμε με δύο τρόπους:
• Είτε στο τηγάνι: Σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό σκεύος, με σπρέι ψησίματος για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά
• Είτε στον φούρνο: Στους 180°C για 15 λεπτά, γυρίζοντας στα μισά
4. Σερβίρουμε με γιαούρτι με 1,5% λιπαρά, φράουλες, λίγη σοκολάτα και κανέλα από πάνω
Και κάτι για το τέλος:
Προτού πετάξουμε οτιδήποτε φαγώσιμο από την κουζίνα μας, εξετάζουμε πώς αλλιώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Ειδάλλως αναζητάμε κάποιον που να το έχει ανάγκη και του το προσφέρουμε απλόχερα.