ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2021 15:06 EEST | Updated 07/10/2021 15:11 EEST

Περιζήτητο το χάπι της Μerck για τον κορονοϊό σε όλο και περισσότερες χώρες

Εκρηξη της ζήτησης μετά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου.

NurPhoto via Getty Images

Η φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε την Τετάρτη μια συμφωνία με τη Σιγκαπούρη για την προμήθεια του πειραματικού αντιικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού, με την ασιατική πόλη-κράτος να είναι η τελευταία χρονικά από μια σειρά χωρών που σπεύδει να προμηθευτεί το πολλά υποσχόμενο χάπι.

Ενα σπάνιο δέντρο στη Χιλή δίνει ελπίδα για νέα εμβόλια

Το Molnupiravir θα είναι το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται δια στόματος, εφόσον λάβει έγκριση χρήσης. Ηδη η Merck έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

via Associated Press

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε τη συμφωνία αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε, επικαλούμενη «εμπορικές ευαισθησίες».

Το υπουργείο της νησιωτικής χώρας δήλωσε ότι το molnupiravir θα είναι διαθέσιμο για χρήση, αφού η Merck υποβάλει δεδομένα στην Αρχή Επιστημών Υγείας (HSA) και λάβει άδεια για χρήση στη Σιγκαπούρη.

Η Αυστραλία έχει ήδη αγοράσει το χάπι της Merck, ενώ η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Μαλαισία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του. Οι Φιλιππίνες ελπίζουν ότι η δοκιμή του χαπιού θα επιτρέψει στην χώρα να αποκτήσει επίσης πρόσβαση στο φάρμακο.

Η βιασύνη για την παραγγελία του φαρμάκου έρχεται αφού τα δεδομένα από ενδιάμεσες κλινικές δοκιμές που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι το χάπι θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 50% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για ασθενείς που κινδυνεύουν από σοβαρή COVID-19.

via Associated Press

Τον Ιούνιο η Merck αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για την αγορά αριθμού χαπιών ικανό να θεραπεύσει 1,7 εκατ. ασθενείς, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

Η Αυστραλία έχει συμφωνήσει για την προμήθεια 300.000 δόσεων. Αντίστοιχα η Μαλαισία αναμένει να λάβει 150.000 δόσεις και η Νότια Κορέα 20.000 σε πρώτη φάση με προοπτική για έως και 38.000.

Σημειώνεται ότι κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει δύο κάψουλες επί τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες, δηλαδή 40 χάπια στο σύνολο.

(με πληροφορίες από Reuters, New York Times)