Πύργος Steinway: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου

Τα διαμερίσματά του κοστίζουν από 18 έως 66 εκατομμύρια δολάρια έκαστο.
Anadolu Agency via Getty Images

Ενας ουρανοξύστης ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στον ορίζοντα του Μανχάταν. Δεν είναι ο πιο ψηλός, αλλά ο πιο λεπτός - ο πιο «κοκαλιάρικος» στον κόσμο, στην πραγματικότητα.

Το συγκρότημα κατοικιών με το όνομα «Πύργος Steinway», 84 ορόφων, σχεδιασμένος από την αρχιτεκτονική εταιρεία SHoP Architects της Νέας Υόρκης, έχει τον τίτλο του «πιο λεπτού ουρανοξύστη στον κόσμο» χάρη στην πέρα από τη λογική αναλογία πλάτους-ύψους: 23,5 προς 1.

Gary Hershorn via Getty Images

«Οποιαδήποτε αναλογία που κυμαίνεται στο 10 προς 1 ή περισσότερο θεωρείται ένα λεπτό κτίριο. Το 15 προς το 1 ή περισσότερο θεωρείται ακραίο και είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει», δήλωσε ο ιδρυτής της ShoP Architects, Γκρεγκ Πασκαρέλι. «Τα πιο λεπτά κτίρια στον κόσμο βρίσκονται κυρίως στο Χονγκ Κονγκ και είναι περίπου 17 ή 18 προς 1», προσθέτει.

Gary Hershorn via Getty Images

Τα 60 διαμερίσματα στον πύργο κοστίζουν από 18 έως 66 εκατομμύρια δολάρια το ένα και προσφέρουν θέα 360 μοιρών στην πόλη. Ο ουρανοξύστης βρίσκεται ακριβώς νότια του Central Park, κατά μήκος μιας έκτασης της 57ης οδού του Μανχάταν, γνωστή ως «Δρόμος των Εκατομμυριούχων».

Lucas Jackson via Reuters

Με 435 μέτρα ύψος, το κτίριο είναι ο δεύτερος ψηλότερος οικιστικός πύργος στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τον διπλανό του Πύργο του Central Park στα 470 μέτρα.

Gary Hershorn via Getty Images

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο είναι το διάσημο Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι (828 μέτρα).

Ο Πύργος Steinway είναι τόσο αδύνατος στην κορυφή που κάθε φορά που ο αέρας εντείνεται, τα πολυτελή διαμερίσματα στους επάνω ορόφους ταλαντεύονται κατά μερικά μέτρα.

Gary Hershorn via Getty Images

«Κάθε ουρανοξύστης πρέπει να κινείται», διευκρίνισε ο Πασαρέλι. «Αν είναι πολύ άκαμπτος, είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνος - πρέπει να έχει ευελιξία», επισήμανε.