Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Το «αντίο» της οικογένειας της.
Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Φίνος Φιλμ

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Η υγεία της αγαπημένης ηθοποιού, η οποία υπήρξε από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, είχε επιβαρυνθεί τον τελευταίο καιρό.

Την απώλεια έκανε γνωστή η ανιψιά της.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στην Μεσσήνη. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1959, εμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία «Ηλέκτρα». Συνέχισε να παίζει στο θέατρο, σε έργα πρόζας, αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1961 στην πολεμική ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο Ξένος της Νύχτας». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου.

Στη συνέχεια, καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους και ιδιαίτερα στον τυποποιημένο ρόλο της υπηρέτριας που, αν και δεύτερος, καθόριζε την επιτυχία της ταινίας. Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως έλεγε η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Από το 1973 υπήρξε κατά περιόδους θιασάρχης στο θέατρο «Αυλαία» του Πειραιά.

Το 2012 κυκλοφόρησε βιβλίο με στιγμές από τη ζωή της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» (εκδόσεις Τετράγωνο).

Μενδώνη: Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο

Πληροφορούμενη την απώλεια της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο αγαπημένα πρόσωπα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Σε υποστηρικτικούς, κατ’ αρχάς, ρόλους, τους οποίους όπως έλεγε και η ίδια, δεν απαξίωσε ποτέ, περνώντας στη συνέχεια και σε πρωταγωνιστικούς, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες, κερδίζοντας δίκαια την αγάπη του κοινού. Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο να ερμηνεύει πηγαία, με μπρίο και έμπνευση, τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, αφήνοντας πάντοτε ξεχωριστό αποτύπωμα. Γόνιμη και πολύχρονη υπήρξε η πορεία της και στο σανίδι, όπου υπηρέτησε με συνέπεια, ως ηθοποιός και θιασάρχης, πολλά είδη, κυρίως την κωμωδία και την επιθεώρηση. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε μια διακριτική παρουσία στον χώρο της και δίκαια την περιέβαλλε μέχρι το τέλος η αγάπη και η εκτίμηση και των ομοτέχνων της και του κοινού. Στους οικείους της απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου η κηδεία

Τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου αποχαιρέτησε με ανάρτηση του στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δημοφιλή