Πέθανε ο ηθοποιός σερ Ίαν Χολμ - Είχε παίξει από Σαίξπηρ μέχρι «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Υπήρξε ένας χαμαιλέων της υποκριτικής τέχνης. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρονών.
Dave M. Benett via Getty Images

Ο ηθοποιός Σερ Ίαν Χολμ πέθανε σε ηλικία 88 χρονών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο θάνατος του οφείλεται σε επιπλοκές του Πάρκινσον, που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.

Ο ηθοποιός - χαμαιλέων, που είχε παίξει από Βασιλιά Λιρ του Σαίξπηρ και έργα του Χάρολντ Πίντερ μέχρι κινηματογραφικούς ρόλους που εκτόξευσαν τη φήμη του και τον έκαναν γνωστό στη νεότερη γενιά, όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», η «Τριλογία Χόμπιτ», αλλά και το «Alien» (όπου έπαιζε ένα ανδροειδές), είχε μία πλούσια και εξαιρετικά πυκνή καριέρα.

Ο Ιαν Χολμ είχε γεννηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 1931, στο Έσεξ. Μιλώντας χρόνια αργότερα, για την παιδική ηλικία του την είχε χαρακτηρίσει «ειδυλλιακή».

Ερωτευμένος με το θέατρο ήδη από την εφηβεία, όταν είδε μία παράσταση με το έργο του Ουγκό «Οι Άθλιοι», ο νεαρός Ίαν παρακολούθησε μαθηματα στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και το 1960 έγινε ιδρυτικό μέλος της περίφημης Royal Shakespeare Company.

Ξεχωρίζει πέντε χρόνια αργότερα, όταν βραβεύεται για την ερμηνεία του στο έργο «Ερρίκος ο Ε», αλλά κι όταν παίζει Χάρολντ Πίντερ. Το 1976 εγκαταλείπει το θέατρο και αρχίζει να παίζει στο σινεμά και σε παραγωγές των μεγάλων στούντιο.

Επιστρέφει ωστόσο στον Σαίξπηρ το 1997 παίζοντας Βασιλιά Λιρ στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Βραβευμένος και με τα δύο σημαντικά θεατρικά βραβεία, ο Ιαν Χολμ τιμήθηκε με το βραβείο Tony το 1967 για την ερμηνεία του στο έργο «The Homecoming» και το 1998, με το βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την ερμηνεία του στον σαιξπηρικό Βασιλιά Λιρ.

Όσο για το σινεμά, το 1981 βραβεύτηκε με BAFTA, για τον ρόλο τους στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (1981), ρόλος που του χάρισε και μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Cambridge Jones via Getty Images

Δημοφιλή