CULTURE
31/10/2019 17:30 EET | Updated 31/10/2019 22:32 EET

Πέθανε ο συνθέτης Γιάννης Σπανός

Ένας άνθρωπος σπάνιας ευγένειας και βαθιάς καλλιέργειας.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Γιάννης Σπανός, Μάιος 2018.

Ο Γιάννης Σπανός, ο συνθέτης που υπέγραψε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. 

Ο ταλαντούχος δημιουργός είχε γεννηθεί στις 26 Ιουλίου 1934 στο Κιάτο Κορινθίας -αγαπούσε βαθιά την ιδιαίτερη πατρίδα του- και εμφανίστηκε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι». 

Συνθέτης, αλλά και στιχουργός, με ιδιαίτερες ευαισθησίες ο Γιάννης Σπανός, ένας άνθρωπος σπάνιας ευγένειας και βαθιάς καλλιέργειας, υπέγραψε σημαντικούς δίσκους και τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες -και για τον κινηματογράφο- «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι». «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ′ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή»

Αν και φοιτητής Νομικής, εγκατέλειψε τις σπουδές του για το Παρίσι, όπου τελικά έζησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, παίζοντας πιάνο σε μπουάτ. Εκείνη την εποχή συναντήθηκε και συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς -από τον Σερζ Γκενσμπούργκ μέχρι τη Ζιλιέτ Γκρεκό. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γνωρίζει τον Γιώργο Παπαστεφάνου και τον Αλέκο Πατσιφά της Lyra. Κάπως έτσι κυκλοφόρησαν τα πρώτα τραγούδια του σε 45άρι δισκάκι με την Καίτη Χωματά. 

Ο Γιάννης Σπανός είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γιάννη Σκαρίμπα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι αγαπημένοι ερμηνευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, ο Γιάννης Σπανός θα εμφανιζόταν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Κατσαρό από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα Πέμπτη, είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπευθύνους της μουσικής σκηνής προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες. 

Συλλυπητήριο μήνυμα από την υπουργό Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του συνθέτη Γιάννη Σπανού: 

Με τη διακριτικότητα, την ευγένεια, την ευαισθησία και τη δύναμη των μελωδιών του, ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, εκείνους που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσική των τελευταίων δεκαετιών. Η σπουδαιότητα της μουσικής του θα αναγνωρίζεται για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μέλλον. Ο Γιάννης Σπανός ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και να δει τα τραγούδια του να γίνονται κοινό κτήμα, μέρος του σύγχρονου πολιτισμού μας. Από την έναρξη της καριέρας του στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε το γαλλικό chanson, μέχρι την καθοριστική του συνεισφορά στο Νέο Κύμα, τη μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα. Η συμβολή του στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη. Η απουσία του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια συγκινητική ανάρτηση στο twitter.

 

Δισκογραφία

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
1965 Αποδημίες - Καίτη Χωματά
1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
1967 Α′ Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Β′ Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς
1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α′ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
1974 Ο Μορμόλης - Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου
1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
1975 Γ′ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης
1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη
1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς
1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου
1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάρτινες Καρδιές - Γιάννης Πουλόπουλος
1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου
1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β′ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1992 Να‘χα δυο καρδιές να σ’αγαπώ -Κατερίνα Κούκα
1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

 

Το «αντίο» του Σταμάτη Κραουνάκη στον Γιάννη Σπανό

 

Του Γιώργου Νταλάρα