Πέθανε ο σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ, γνωστός για την εικονογράφηση του «Μικρού Νικόλα»

Είχε υπογράψει περισσότερα από 100 εξώφυλλα του The New Yorker από το 1978 οπότε και άρχισε η συνεργασία τους.
Luc Castel via Getty Images

Ο γάλλος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ, γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός Νικόλας» (Le petit Nicolas) και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η σύζυγός του Μαρτίν Γκοσιό Σεμπέ.

Ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 11 Αυγούστου «στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του», δήλωσε στο AFP ο Μαρκ Λεκαρπεντιέ, βιογράφος του και φίλος του σκιτσογράφου.

Ο Σεμπέ είχε υπογράψει πάνω από 100 εξώφυλλα του The New Yorker από το 1978 οπότε και άρχισε η συνεργασία τους, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη, σύμφωνα με τον Guardian.

Η παιδική ηλικία του δεν θύμιζε σε τίποτα τις ιστορίες του Μικρού Νικόλα, που έγιναν διεθνώς μπεστ σέλερ: Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, παράτησε το σχολείο σε ηλικία 14 ετών και είπε ψέματα για την ηλικία του για να μπει στον στρατό.

Ο Σεμπέ που ονειρευόταν να γίνει πιανίστας της τζαζ, δεν συμπάθησε τη στρατιωτική ζωή και άρχισε να πουλάει σκίτσα σε παρισινές εφημερίδες. Κι ενώ εργαζόταν σε ένα πρακτορείο Τύπου έγινε φίλος με τον θρύλο Ρενέ Γκοσινί, «πατέρα» του «Αστερίξ» και το 1959 δημιούργησαν μαζί τον «Μικρό Νικόλα».

Τα βιβλία της σειράς έγιναν διάσημα, με πωλήσεις που ξεπερνούν διεθνώς τα 15 εκατ. αντίτυπα, ενώ στην πορεία έγιναν ταινίες και κινούμενα σχέδια.

Ωστόσο, ο Σεμπέ έγινε διάσημος, σε ηλικία 50 ετών, όταν το 1978 άρχισε τη συνεργασία του με το The New Yorker. Όπως είχε πει «είχα βρει επιτέλους την οικογένεια μου».