Πέθανε ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

Σταθερός διεκδικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
ASSOCIATED PRESS

Ο σπουδαίος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών, δήλωσε σήμερα η κόρη του.

«Ο αγαπημένος μου πατέρας πέθανε ήρεμος μόλις τώρα από καρκίνο, έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ήταν περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του. Παρακαλώ, σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε κλήσεις. Σε εκείνους που τον αγαπούσαν, σας ευχαριστώ», έγραψε στο twitter η κόρη του Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ επίσης, συγγραφέας και ιστορικός.

O Άμος Οζ ανήκε στους επιφανέστερους συγγραφείς της εποχής μας.

Κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939 και ζούσε στο Τελ Αβίβ.

Σε ηλικία 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και κατόπιν μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα.

ASSOCIATED PRESS

Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη νέος και, μετά τις σπουδές Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια.

Σταθερός διεκδικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή -είχε πολεμήσει στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και ήταν από τους πρώτους που χαιρέτησαν τη Συμφωνία του Όσλο και την έναρξη συνομιλιών με την PLO- είχε λάβει τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του.

Υπήρξε για χρόνια υποστηρικτής του εργατικού κόμματος και στενός φίλος του Σιμόν Πέρες ενώ αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1990 στράφηκε στο αριστερό κόμμα Meretz. Στις εκλογές για την Κνεσσέτ το 2003, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα Meretz.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα Ο Μιχαέλ μου, Ιστορία αγάπης και σκότους και Ιούδας, τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του, όπως και το Αγαπητοί ζηλωτές.

Τα βιβλία του Άμος Οζ έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 47 χώρες.

Ο Άμος Όζ είχε ένα σταθερό αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα, την οποία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές.

ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή