Πιλότος πέτυχε ιστορική προσγείωση αεροπλάνου στο ελικοδρόμιο του Μπουρτζ Αλ Αράμπ (Βίντεο)

Είχε μόλις 27 μέτρα για να σταματήσει το αεροσκάφος και χρειάστηκε 650 δοκιμαστικές προσγειώσεις πριν τα καταφέρει.

Ο πιλότος Luke Czepiela κατάφερε και προσγείωσε ένα αεροσκάφος CubCrafters-built STOL σε ένα από τα πιο διάσημα ελικοδρόμια του κόσμου, αυτό που βρίσκεται στο επτά αστέρων ξενοδοχείο Μπουρτζ Αλ Αράμπ, στο Ντουμπάι, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο Czepiela, 39 ετών, συνολικά ολοκλήρωσε 650 δοκιμαστικές προσγειώσεις στο έδαφος - στην Πολωνία, τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι - χτίζοντας σιγά σιγά την εμπιστοσύνη που χρειαζόταν ο ίδιος για να προσγειωθεί στο υπερυψωμένο ελικοδρόμιο του Μπουρτζ Αλ Αράμπ.

Ο πιλότος είχε μόλις 27 μέτρα για να σταματήσει το αεροσκάφος και κατάφερε να το κάνει στα 20,76

Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool

Εκείνος που καθοδήγησε την προσγείωση του Czepiela στο ελικοδρόμιο ήταν ο διάσημος Αμερικανός μηχανικός αεροπορίας και κατασκευαστής αεροσκαφών Mike Patey, ο οποίος τροποποίησε το αεροσκάφος του Luke μαζί με την ομάδα του κατασκευαστή αεροσκαφών CubCrafters.

Ο Patey και οι CubCrafters έκαναν πολλές τροποποιήσεις, μειώνοντας το βάρος του αεροσκάφους στα 425 κιλά, μετακινώντας το κύριο ρεζερβουάρ καυσίμου στο πίσω μέρος του αεροπλάνου για πιο δυνατό φρενάρισμα και προσθέτοντας νίτρο για να ενισχύσουν την ισχύ για τη δευτερεύουσα πρόκληση του Czepiela - την απογείωση από το ελικοδρόμιο.

Δημοφιλή