ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/05/2019 12:24 EEST | Updated 16/05/2019 14:11 EEST

Πυρόπληκτοι της Αττικής έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος: Αποκατάσταση τώρα!

Με πλακάτ και ντουντούκα οι πυρόπληκτοι 10 μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

HuffPost Greece

Κάτοικοι της Αττικής από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως είναι το Μάτι, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Βουτζάς και η Ραφήνα - αλλά και από την Κινέττα, συγκεντρώθηκαν από νωρίς (Πέμπτη 16 Μαϊου 2019) έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κοινή διαμαρτυρία κατά της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας.

Οι πυρόπληκτοι φωνάζουν για την δυσκινησία και την βραδύτητα στους ρυθμούς ανταπόκρισης των (πολλών) συναρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και σε απλά πρακτικά ζητήματα. 

HuffPost Greece

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν από κοινού το «παρών» κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές, δηλώνοντας ότι ανάλογα προβλήματα και αδιαφορία συνάντησαν άπαντες. 

Σε ψήφισμά τους οι κάτοικοι από το Μάτι αναφέρουν...

 

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 Υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκαν άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Περίπου 10 μήνες μετά είναι αυταπόδεικτη η μη τήρηση της υπόσχεσης.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος:

✓ Αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων σπιτιών. ✓ Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών ένταξης των οικιστικών περιοχών στο σχέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, και επίλυση όλων των προβλημάτων με πολιτική απόφαση και πρωτοβουλία.

Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό:

✓ Εξασφάλιση κοινωνικής βοήθειας, δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και οικονομικής ενίσχυσης των εγκαυματιών.

✓ Άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων του για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των οικισμών μας.

✓ Άμεση επίλυση όλων των θεμάτων, που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και λήψη των απαραίτητων μέτρων πολιτικής προστασίας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Είμαστε Έλληνες πολίτες που ζούμε, εργαζόμαστε και φορολογούμαστε από το κράτος, το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες φορολογεί άμεσα και έμμεσα τα κατεστραμμένα πλέον σπίτια μας. Απαιτούμε να αποκατασταθούν τα σπίτια μας όπως ήταν στις 22 Ιουλίου 2018, μιας και τίποτα άλλο δεν γυρίζει πίσω.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας ουδέποτε έλαβαν προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα προστασίας μας, γεγονός που μεταξύ άλλων συνετέλεσε στην καταστροφή του περασμένου Ιούλη. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε πειραματόζωα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπολήσει τις ευθύνες της, επιδεικνύοντας δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες στην πλάτη μας.

Το κράτος, που ευθύνεται για τη θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, οφείλει να αναζητήσει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους και να αποκαταστήσει τις πληγείσες περιοχές άμεσα.

ΣΕΚΜΑ

Πυρόπληκτοι νομού Αττικής

HuffPost Greece