ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2019 16:04 EEST

Πίσω στην ΕΕ το «μπαλάκι» του Brexit: Στο «μικροσκόπιο» των ηγετών της το αίτημα της νέας παράτασης

Πιθανό ενδεχόμενο μια τρίμηνη αναβολή.

ASSOCIATED PRESS

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το βρετανικό αίτημα για αναβολή του Brexit και είναι πιθανό να κινηθούν γρήγορα για την παράταση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου- με αξιωματούχους να αναμένουν αναβολή τριών μηνών, η οποία θα διακοπεί εάν το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφιστεί νωρίτερα στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter πως σύστησε αργά την Τρίτη οι ηγέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν μια παράταση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε από το κοινοβούλιο να ζητήσει τρεις μήνες, αλλά υπάρχει ακόμα πιθανότητα κάποιες χώρες της ΕΕ (ειδικά η Γαλλία) να απαιτήσουν μικρότερη παράταση.

Ο Τζόνσον «πάγωσε» το νομοσχέδιο για τη συμφωνία του για το Brexit την προηγούμενη εβδομάδα με τις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ μετά από δραματικές ψηφοφορίες την Τρίτη, όπου το κοινοβούλιο αποδέχτηκε τη συμφωνία επί της αρχής, αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα των τριών ημερών για την εφαρμογή της.

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως το «στενό» χρονοδιάγραμμα ήταν απαραίτητο για να τηρηθεί η προθεσμία, αλλά βουλευτές είπαν πως απαιτείται περισσότερος χρόνος. Ο Τζόνσον είχε ήδη υποβάλει αίτημα το Σάββατο για τρίμηνη παράταση, επιμένοντας παράλληλα πως επιδιώκει σε υλοποίηση του Brexit εντός προθεσμίας.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση είναι σε εξέλιξη, το Brexit είναι στον αέρα, καθώς οι βουλευτές διαφωνούν ως προς το πότε, πώς και αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Τώρα έγκειται στους ηγέτες των 27 χωρών- μελών να αποφασίσουν εάν θα έπρεπε η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου να τηρηθεί ή να παραταθεί.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου, όπως ζητήθηκε από το Λονδίνο, με πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας νωρίτερα, δεδομένου ότι ολοκληρώνονται οι νομοθετικές διαδικασίες» είπε διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις συζητήσεις. «Βασικά, μόλις η Βρετανία είναι έτοιμη, μπορεί να φύγει».

Η μια μεγάλη αβεβαιότητα είναι εάν θα συμφωνήσει η Γαλλία. Διπλωματική πηγή ανέφερε την Τρίτη πως το Παρίσι ήταν έτοιμο να δώσει μερικές επιπλέον ημέρες, αλλά ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε παράταση πέρα από αυτό το περιθώριο.

Δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι οι πρέσβεις των 27 της ΕΕ θα συναντιούνταν στις Βρυξέλλες αργά την Τετάρτη για να εξετάσουν τη σύσταση Τουσκ και την πρότασή του για ομοφωνία μέσω «γραπτών διαδικασιών». Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη και είναι πιθανό κάποιοι ηγέτες να απαιτήσουν έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να ληφθεί απόφαση για το ζήτημα, είπε ο αξιωματούχος.