Πλεύρης: Νέο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων - Οι ώρες προσέλευσης στην εργασία

900.000 ραντεβού για εμβόλια, στο 74% ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού. 85% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕθ.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται αλλά αντέχει και κοινωνία και η οικονομία δεν θα ”ξανακλείσει” ήταν το βασικό μήνυμα του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη κατά την έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η στόχευση αυτών δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία επισημαίνοντας πως σήμερα το 85% των κλινών 85% των κλινών στις ΜΕΘ καλύπτεται από μη εμβολιασμένους πολίτες που νοσούν από κορονοϊό.

Στο πλαίσιο εφαρμογή των νέων μέτρων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου το ωράριο διευρύνεται από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και να παραμένουν ανοικτά περισσότερες ώρες. Επέμεινε και στην επέκταση κυλιόμενου ωραρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας οι ώρες προσέλευσης θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Για την πορεία των εμβολιασμών, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει, ανέφερε πως μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί το 74% του ενήλικου πληθυσμού και το 64% του γενικού πληθυσμού ενώ αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί 900.000 ραντεβού τα οποία αφορούν σε σημαντικό ποσοστό και την πρώτη δόση αλλά και την τρίτη.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία αναφέρθηκε στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών σε Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας που έχει ήδη αρχίσει από σήμερα το πρωί. Οι δε κλίνες ΜΕΘ, υποστήριξε πως έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό» ενώ σημαντική είναι και η συμβολή τών ιδιωτικών κλινικών. Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας ανέφερε και τον εφοδιασμό των νοσοκομείων με κατάλληλο εξοπλισμό για την μηχανική υποστήριξη ασθενών.και εκτός ΜΕΘ.

Ειδικότερα για την επίταξη, υπογράμμισε πως ήταν αναγκαίο μέτρο αφού «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των μέτρων δεν ανακοίνωσε κάποια αλλαγή, σε σχέση με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τα τρία βασικά επίπεδα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

  • Χώροι όπου μπαίνουν εμβολιασμένοι και μη, ελεύθερα αλλά με χρήση μάσκα και με τον περιορισμό ενός ατόμου ανά 9τ.μ..

  • Χώροι όπου οι μη εμβολιασμένοι μπαίνουν μόνο με εργαστηριακό τεστ όπως οι χώροι εργασίας

  • Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπου η επιλογή της κυβέρνησης είναι να μπαίνουν μόνο εμβιασμένοι με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης θα μπορούν να μπουν και οι μη εμβολισμένοι με εργασηριακό τεστ 48 ωρών.

Greek Government
Greek Government
Greek Government

Τέλος, αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό έχει ισχύ επτά μηνών μετά τη δεύτερη δόση για τους άνω των 60 ετών, δίνοντας έτσι περιθώριο για τη λήψη της τρίτης.

Δημοφιλή