ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ιαθέντες δεν μπορούν να μολυνθούν ξανά

Προειδοποιεί να μη δοθούν «διαβατήρια ανοσίας».
NurPhoto via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση από τον ιό.

Σε ενημέρωσή του, ο ΠΟΥ προειδοποίησε να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ούτε «πιστοποιητικά μη κινδύνου» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η ακρίβειά τους δεν είναι εγγυημένη.

Η πρακτική αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες περί προληπτικών μέτρων κατά του ιού.

«Κάποιες κυβερνήσεις έχουν υποδείξει πως ο εντοπισμός αντισωμάτων στον SARS-CoV-2, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ένα ”διαβατήριο ανοσίας” ή ”πιστοποιητικό μη κινδύνου”, που θα επέτρεπε σε άτομα να ταξιδεύουν ή να επιστρέφουν στη δουλειά θεωρώντας πως είναι προστατευμένα από επαναμόλυνση» ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση».

Η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Αφού θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον ιό, θα μπορούν να επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία αντίδρασης αντισωμάτων στον ιό, ο οποίος εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν πέρυσι. Περίπου 2,8 εκατ. άνθρωποι έχει αναφερθεί πως έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, και πάνω από 196.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έχουν αντισώματα, τόνισε ο ΠΟΥ. Ωστόσο κάποιοι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων εξουδετέρωσης στο αίμα τους, «υποδεικνύοντας πως η κυτταρική ανοσία ίσως να είναι επίσης κρίσιμη για την ανάρρωση», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή