ΠΟΥ: Με σύνδρομο Long Covid 36 εκατομμύρια Ευρωπαίοι

«Αν δεν αναπτύξουμε ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία για το Σύνδρομο Long COVID, δεν θα ανακάμψουμε ποτέ πραγματικά από την πανδημία»
via Associated Press

Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλη την Ευρώπη (1 στους 30 Ευρωπαίους) ενδέχεται να εμφάνισαν συμπτώματα Long COVID κατά τα τρία πρώτα χρόνια της πανδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος επικαλείται εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ με το οποίο συνεργάζεται (Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington in Seattle).

Αυτό σημαίνει ότι:

1 στους 30 Ευρωπαίους ίσως να δυσκολεύεται ακόμη να επιστρέψει στη φυσιολογική του ζωή και 1 στους 30 υποφέρει σιωπηλά και δεν προχωρά στην κανονικότητα της ζωής μετά τη νόσησή του από τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ Ο όρος “σύνδρομο Long- Covid”περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Το «Σύνδρομο Long COVID» παραμένει μια πολύπλοκη κατάσταση για την οποία γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση η ΠΟΥ και υπογραμμίζει την ανάγκη να καλυφθεί αυτό το κενό επειγόντως.

«Ακούμε τις εκκλήσεις των ασθενών με “Σύνδρομο Long Covid” και τις ομάδες υποστήριξης αυτών και προσπαθούμε να τους δώσουμε φωνή, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Αν δεν αναπτύξουμε ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία για το “Σύνδρομο Long COVID”, δεν θα ανακάμψουμε ποτέ πραγματικά από την πανδημία. Ενθαρρύνουμε την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών για έρευνα και παροτρύνουμε όσους πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 να το πράξουν. Αυτή η πάθηση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, απ΄όλους τους φορείς στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής φροντίδα για τους ασθενείς» τονίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας μέχρι στιγμής ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς το «Σύνδρομο Long COVID» είναι να μη νοσήσει με COVID-19.

Ως εκ τούτου σημειώνει ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και των ανοσοκατεσταλμένων.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 70% εμβολιαστική κάλυψη για τις ομάδες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης» επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία καθώς η νόσος τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο και παρότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το πρώτο έπειτα από τουλάχιστον τρία χρόνια που θα κάνουμε διακοπές χωρίς το άγχος που μας είχε προκαλέσει η πανδημία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εντελώς επαναπαυμένοι.

«Πράγματι ο Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η νόσος δεν έχει εξαφανιστεί» προειδοποιεί σήμερα ο ΠΟΥ, δεδομένου ότι περίπου 1.000 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην Ευρώπη από κορονοϊό, αλλά όπως σημειώνει ο ΠΟΥ αυτός ο αριθμός ίσως να είναι υποεκτίμηση της πραγματικής κατάστασης αφού αρκετά κράτη δεν του αναφέρουν τακτικά πλέον τις απώλειες όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο Covid-19 εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους» καταλήγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δημοφιλή