ΠΟΥ: Τα συμπτώματα της Ομικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρά σε νέους και ηλικιωμένους, αλλά όχι «ήπια»

″Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Oμικρον νοσηλεύει ανθρώπους και σκοτώνει ανθρώπους.”
via Associated Press

Η περισσότερο μολυσματική παραλλαγή Ομικρον της COVID-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από ότι η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει επ′ ουδενί να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια», δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Πέμπτη.

Η Τζάνετ Ντίαζ, επικεφαλής του ΠΟΥ στην κλινική διαχείριση, είπε ότι οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος σοβαρών συμπτωμάτων τόσο στους νεότερους όσο και στους ηλικιωμένους, τόνισε σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Οι παρατηρήσεις της για τους μειωμένους κινδύνους σοβαρής νόσου συμβαδίζουν με άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων μελετών από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, αν και η Ντίαζ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μελέτες ή τις ηλικίες των κρουσμάτων που αναλύθηκαν.

Ο αντίκτυπος στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής αφορούσαν νεότερα σε ηλικία άτομα.

«Ενώ η Ομικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη Δέλτα, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην ίδια ενημέρωση στη Γενεύη.

″Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Oμικρον νοσηλεύει ανθρώπους και σκοτώνει ανθρώπους.”

Επίσης, προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων καθώς οι παγκόσμιες μολύνσεις εκτινάσσονται σε ρεκόρ τόσο λόγω της Oμικρον όσο και της Δέλτα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν κατακλυστεί και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να δαμάσουν τον ιό, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δισεκατομμύρια άτομα παραμένουν εντελώς απροστάτευτα»

Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή και την πρόσβαση σε εμβόλια.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά στον τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας.

«Η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων η μία μετά την άλλη σε μικρό αριθμό χωρών δεν θα τερματίσει την πανδημία ενώ δισεκατομμύρια άτομα παραμένουν εντελώς απροστάτευτα», είπε.

Ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Εϊλγουορντ, είπε ότι 36 έθνη δεν είχαν φτάσει ούτε το 10% της κάλυψης εμβολιασμού. Μεταξύ των σοβαρών ασθενών παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του την Πέμπτη, ο ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 71%, ή 9,5 εκατομμύρια, την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 10% ή 41.000.

Δημοφιλή