Ποια είναι η Φορμόζα; Πού πέφτει η Καμπουτσέα; Οι παλιές και οι νέες ονομασίες 17 χωρών και τα πιο συχνά μπερδέματα

Το αποικιακό αποτύπωμα στην αφρικανική και ασιατική ήπειρο, οι αλλεπάλληλοι πόλεμοι- εμφύλιοι και μη-, η διχοτόμηση χωρών, η απώλεια εδαφών αλλά και οι ενώσεις κάποιων άλλων, όπως και οι επιτυχείς αγώνες ανεξαρτησίας αποτυπώνονται όχι μόνο στις χιλιάδες σελίδες των βιβλίων της ιστορίας του κάθε τόπου αλλά και στην ονομασία της κάθε χώρας.

Η ονομασία που επιλέγει κάθε χώρα (ή παλαιότερα της αποδιδόταν από τους πιο ισχυρούς και επιβαλλόταν ως η κοινά αποδεκτή σε αρκετές περιπτώσεις), συνήθως αποκαλύπτει τις καταβολές του λαού που την κατοικεί αλλά και το το πέρασμα φύλων και λαών από τα εδάφη της, τις δυναστείες που την κυβέρνησαν και γενικότερα μαρτυρά φάσεις της ιστορία της.

Γι′ αυτό και πολλές χώρες έχουν αλλάξει όνομα με τα χρόνια και αν και σήμερα τις γνωρίζουμε με μια συγκεκριμένη ονομασία δεν σημαίνει πως εάν μιλούσαμε πχ με τον παππού μας ότι θα μπορούσαμε και να συνεννοηθούμε. Ο ένας θα μιλούσε πχ για την Νότια Ροδεσία και ο άλλος για την Ζιμπάμπουε αλλά δεν θα ξέραμε πως μιλάμε για την ίδια χώρα.

Η σύγχυση ειδικότερα τον περασμένο αιώνα ήταν μεγάλη και σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζεται και σήμερα αν αναλογιστούμε πχ τις ονομασίες εξωτικών προορισμών που λανσάρουν ταξιδιωτικά πρακτορεία (με μια αποικιοκρατική νοσταλγία σε πολλές περιπτώσεις) ή επωνυμίες προϊόντων προέλευσης. Ποιος ξέρει για παράδειγμα από ποια χώρα προέρχεται το τσάι Κεϋλάνης, που κάποτε ήταν το όνομα μια χώρας αλλά όχι πια...

Ιδού λοιπόν μερικές χώρες με τις ονομασίες με τις οποίες της γνωρίζουμε σήμερα και κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστέ στη Δύση παλαιότερα.

 1. Αιθιοπία: Αβησσυνία
 2. Σρι Λάνκα: Κεϋλάνη
 3. Ιράν: Περσία
 4. Ιράκ: Μεσοποταμία
 5. Ζιμπάμπουε: Νότια Ροδεσία
 6. Ζάμπια: Βόρεια Ροδεσία
 7. Ταϊλάνδη: Σιάμ
 8. Τανζανία: Τανγκανίκα και Ζανζιβάρη (από την ένωση των δύο προέκυψε η Τανζανία, Ταν(γκανίκα) + Ζαν(ζιβάρη) + -ία)
 9. Ναμίμπια: Γερμανική ΝΔ Αφρική
 10. Μπουρκίνα Φάσο: Άνω Βόλτα
 11. Αλγερία: Νουμιδία
 12. Μάλι: Γαλλικό Σουδάν, Δημοκρατία του Σουδάν
 13. Κίνα: Η χώρα είχε αρκετές ονομασίες στο παρελθόν, εξαιτίας διαιρέσεων των εδαφών, καταλύσεων δυναστειών κλπ. Από τις πιο γνωστές ονομασίας της Κίνας στη Δύση ήταν αυτές που είχαν δώσει οι Βρετανοί όπως «Manzi» και «Cathay»
 14. Βιετνάμ: Τονκίνο (Βόρειο Βιετνάμ), Ανάμ (Κεντρικό Βιτνάμ) και Κοχινκίνα
 15. Μιανμάρ: Μπούρμα ή Βιρμανία
 16. Καμπότζη: Δημοκρατία της Καμπουτσέα
 17. Ταϊβάν: Φορμόζα