Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο ή την συμβίωση των ομοφυλοφίλων

Και τι ισχύει για την Ελλάδα.
Getty Editorial

Περισσότερα από 18 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία είναι η τελευταία -μέχρι σήμερα- που έδωσε το δικαίωμα σε άνδρες και γυναίκες γκέι να παντρευτούν.

Στη Βόρεια Ιρλανδία ειδικότερα, μαζί με τους γάμους ομοφυλόφιλων, νομιμοποιήθηκε και η έκτρωση παρά τις προσπάθειες ορισμένων βουλευτών να εμποδίσουν την κίνηση.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι η 18η περιοχή στην Ευρώπη που πήρε μια τέτοια απόφαση. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται η Αγγλία και η Ουαλία μαζί με τη Σκωτία, οι οποίες καταμετρήθηκαν ως ξεχωριστές οντότητες, καθώς ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έγινε νόμιμος στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της θέσπισης τριών διαφορετικών νομοθετικών πράξεων: Πρώτα στην Αγγλία και την Ουαλία το 2013, το 2014 στη Σκωτία και τελευταία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε γενικές γραμμές, από την έρευνα που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Pew Research, συμπεραίνει κανείς πως και οι δεκαπέντε χώρες της Δυτικής Ευρώπης που συμμετείχαν στη μελέτη είναι υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων. Στην Ιταλία για παράδειγμα, οι έξι στους δέκα πολίτες τάσσονταν υπέρ των γάμων ενώ το ίδιο ισχύει για τα 3/4 των Ελβετών. Η στήριξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, όπου το 88% και το 86% των πολιτών αντίστοιχα ήθελαν τη σχετική νομιμοποίηση.

Aντίθετα, οι πολίτες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη σε γενικές γραμμές δεν συμφωνούν με την πρακτική. Μόνο το 5% των Ρώσων και το 9% των Ουκρανών υποστηρίζουν μια τέτοια νομιμοποίηση, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν το 2015 και το 2016.

Pew Research Center

Οι αριθμοί στην Πολωνία (32%) και την Ουγγαρία (27%) είναι υψηλότεροι, ενώ η Τσεχία είναι η μοναδική από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην έρευνα, όπου η πλειοψηφία των ενηλίκων -σε ποσοστό 65%- θεωρεί πως πρέπει να γίνει το βήμα της νομιμοποίησης.

Ωστόσο, καμία χώρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη -ούτε καν η Τσεχία- δεν επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται στην εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τσεχία μαζί με την Κροατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και κάποιες άλλες χώρες επιτρέπουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στον κατάλογο με τις χώρες αυτές στα τέλη του 2015, όταν ξεκίνησε να αναγνωρίζει τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ γκέι ανθρώπων παρά την αντίθεση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Σλοβενία επιτρέπει επίσης τα σύμφωνα συμβίωσης, ενώ το 2015 οι πολίτες της με δημοψήφισμα απέρριψαν την πρόταση για νομιμοποίηση των γκέι γάμων.

Να αναφερθεί πως περισσότερα από τα μισά κράτη που λένε «ναι» στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Ταϊβάν όμως έγινε πρόσφατα η πρώτη ασιατική χώρα που δίνει ένα τέτοιο δικαίωμα.

Δημοφιλή