ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2021 07:09 EEST

Ποιοι είναι οι μαχητές κατά των Ταλιμπάν που υπερασπίζονται το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης στην κοιλάδα του Πάντζσιρ γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

AHMAD SAHEL ARMAN via Getty Images
Το κίνημα της αφγανικής αντίστασης κατά των Ταλιμπάν συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή Αμπντουλάχ Χιλ της επαρχίας Ντάρα στην επαρχία Πανσίσιρ στις 24 Αυγούστου 2021. 

Η περιοχή Πάντζσιρ του Αφγανιστάν φιλοξενεί ένα αυξανόμενο κίνημα αντίστασης, σε μια περιοχή που δεν έχει πέσει ακόμα στους Ταλιμπάν.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης αποτελείται από πρώην αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις και εδρεύει στην περίφημη κοιλάδα Πάντζσιρ.

Η περιοχή αυτή τη στιγμή στεγάζει περισσότερους από 1.000 εκτοπισμένους και έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για όσους αισθάνονται ιδιαίτερα απειλημένοι από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το Αφγανιστάν πριν από μία εβδομάδα περίπου.

AHMAD SAHEL ARMAN via Getty Images
Το κίνημα της αφγανικής αντίστασης κατά των Ταλιμπάν συμμετέχουν σε στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή Αμπντουλάχ Χιλ της επαρχίας Ντάρα στην επαρχία Πανσίσιρ στις 24 Αυγούστου 2021. 

Σε αυτούς περιλαμβάνονται γυναίκες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενοι, πολιτικοί και παιδιά. Όλοι προστατεύονται από στρατιώτες κατά των Ταλιμπάν.

Η ίδια η κοιλάδα είναι διάσημη για το ότι είναι απροσπέλαστη, έχοντας αντιμετωπίσει τις σοβιετικές απειλές μεταξύ 1979 και 1989, και στη συνέχεια τους Ταλιμπάν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Η κοιλάδα Πάντζσιρ δεν είναι μόνο ένα ασφαλές καταφύγιο ενάντια στους Ταλιμπάν

Η περιοχή έχει γίνει πλέον κέντρο για ένα στρατιωτικό κίνημα που στοχεύει να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, προστατεύοντας παράλληλα όσους αισθάνονται ότι στοχοποιούνται από την τρομοκρατική ομάδα.

Επικεφαλής της αντίστασης είναι ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του αείμνηστου Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του διάσημου διοικητή ανταρτών που πολέμησε την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ’90 και ηγήθηκε των Τατζίκων.

Ο Μασούντ μάλιστα έγραψε την Πέμπτη στην Washington Post καλώντας τις ΗΠΑ να παράσχουν όπλα στην αυξανόμενη αντίσταση.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της αντίστασης, Αλί Ναζάρι, δήλωσε επίσης στο BBC Radio 4 ότι υπάρχουν «χιλιάδες δυνάμεις έτοιμες για την αντίσταση».

Οι μαχητές της αντίστασης διαθέτουν τουφέκια, χειροβομβίδες και γουόκι-τόκι.

Ένας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera: «Θα τρίψουμε τα πρόσωπά τους στο έδαφος».

Αλλά η αντίσταση θα ξεσηκωθεί κατά των Ταλιμπάν μόνο εάν οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν τη διακυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ξεκινήσουν μια επίθεση.

Ο Μασούντ είπε: «Εάν οι Ταλιμπάν εξαπολύσουν επίθεση, φυσικά θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από εμάς».

Θα πέσουν στους Ταλιμπάν;

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον περικυκλώσει την κοιλάδα Πάντζσιρ και έχουν θέσει υπό πολιορκία την περιοχή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Αμρουλάχ Σάλεχ, με έδρα το Πάντζσιρ, έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι Ταλιμπάν θα πλησιάσουν την περιοχή τη Δευτέρα.

Πολλοί φοβούνται ότι, παρά την εντυπωσιακή ιστορία της κοιλάδας, το στενό έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο από τους Ταλιμπάν και μπορεί σύντομα να μειωθεί ο εφοδιασμός.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο διοικητής της αντίστασης Χαμίντ Σαίφι είπε: «Περιμένουμε κάποια ευκαιρία, κάποια υποστήριξη. Ίσως κάποιες χώρες να είναι έτοιμες για αυτό το σπουδαίο έργο. Μέχρι στιγμής, όλες οι χώρες με τις οποίες μιλήσαμε μένουν σιωπηλές.»

«Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, όλεςπαραμένουν ήσυχες».

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η υποστήριξη των πολέμαχων των Ταλιμπάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει τριβές στις σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη συμφωνήσει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά του έως τις 31 Αυγούστου για να αποφύγει τις «συνέπειες» που έχει απειλήσει να επιβάλει η τρομοκρατική ομάδα.

Αλλά ο Ναζάρι είναι σίγουρος για την ικανότητα της αντίστασης να τους πολεμήσει.

Ισχυρίστηκε στο BBC ότι η ομάδα «αποδείχθηκε άξια» τα τελευταία 40 χρόνια και έδειξε ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να κατακτήσει τη βασιλεία μας».

Και πρόσθεσε: «Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να βρίσκονται παντού ταυτόχρονα. Οι πόροι τους είναι περιορισμένοι. Δεν έχουν υποστήριξη από την πλειοψηφία».

Η Ναζάρι κατέστησε επίσης σαφές ότι μπορεί να μην φτάσουν καν σε αυτό.

Είπε: «Προτιμούμε την ειρήνη, δίνουμε προτεραιότητα στην ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό αποτύχει - αν δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ειλικρινής, αν δούμε ότι η άλλη πλευρά προσπαθεί να επιβάλει τον εαυτό της στην υπόλοιπη χώρα - τότε δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία επιθετικότητα».