ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2018 17:15 EET

Ποιοι λαοί φοβούνται περισσότερο μια τρομοκρατική επίθεση μέσα στο 2018

Tι αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα

Francois Lenoir / Reuters

Οι Βρετανοί φαίνεται να φοβούνται περισσότερο απ′ όλους τους λαούς του κόσμου το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης το 2018 με τους 6 στους 10 πολίτες στη χώρα να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλειά τους τη χρονιά που έρχεται. Αυτό αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύει το quartz.com και ο Independent.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ipsos Mori, σχεδόν τα 2/3 των Βρετανών δηλώνουν φοβισμένοι για μια επίθεση φέτος, ενώ το ίδιο ισχύει για το 60% των πολιτών στην Τουρκία, το 53% στη Γαλλία, το 51% στη Γερμανία και το 51% στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Κινέζοι αποδεικνύονται οι πιο θαρραλέοι όσον αφορά το φόβο για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση αφού μονάχα το 15% ανησυχεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Το 13% των πολιτών στην Αργεντινή δείχνει να φοβάται μια ανάλογη επίθεση ενώ το ποσοστό για τους Σέρβους είναι 11%. Η έρευνα, στην οποία απάντησαν 21.548 ενήλικες από ολόκληρο τον κόσμο, αποκάλυψε επίσης πως τέσσερις στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν πως ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιθανός.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο στις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Κολομβία, όπου το ποσοστό ανέρχεται σε 47%, 49% και 55% αντιστοίχως. Ωστόσο παρά τις έντονες ανησυχίες για την τρομοκρατία και τον πόλεμο, οι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι ότι η προσωπική τους ζωή θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά. Μάλιστα το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί πως το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017.

Περισσότεροι αισιόδοξοι απ′ όλους φαίνεται πως είναι οι Κολομβιανοί, οι οποίοι σε ποσοστό 65% ελπίζουν τα καλύτερα για τη χρονιά που έρχεται. Από τις πιο θετικά σκεπτόμενες χώρες είναι επίσης το Περού, η Χιλή και η Κίνα. Τα 2/3 των Βρετανών δεν φαίνεται να συμφωνούν με την αισιόδοξη αυτή προοπτική, ενώ κάτω από τη Βρετανία -όσον αφορά τα ποσοστά της αισιοδοξίας- βρέθηκαν το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Βρετανοί είναι ένας από τους λαούς που εκτιμούν πως το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, ενώ στις ΗΠΑ το 1/3 των πολιτών δήλωσε το ίδιο.

Ο Gideon Skinner, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας στην Ipsos Mori, δήλωσε πως οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως το νέο έτος θα είναι καλύτερο από αυτό που πέρασε, ωστόσο διατηρούμε τις ανησυχίες μας για πολλά πράγματα.

«Οι Βρετανοί αναμένουν επίσης πως η παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ είναι λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», είπε στη συνέχεια.