ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2018 19:09 EET | Updated 13/11/2018 19:23 EET

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος του CNN Τζιμ Ακόστα που μήνυσε τον Τραμπ

Η σχέση του δημοσιογράφου με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ η καλύτερη

Carlos Barria / Reuters

Αγωγή κατά του Λευκού Οίκου κατέθεσε σήμερα το CNN για την ανάκληση της δημοσιογραφικής διαπίστευσης του Τζιμ Ακόστα, ανταποκριτή στον Λευκό Οίκο, οι ερωτήσεις και τα ρεπορτάζ του οποίου ήταν συχνός στόχος επικρίσεων εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ζητήσαμε από το δικαστήριο να δώσει αμέσως εντολή να επιστραφεί το πάσο του Τζιμ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CNN. «Ενώ η αγωγή είναι συγκεκριμένα του CNN και του Ακόστα, αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα. Αν δεν αμφισβητηθούν, οι ενέργειες του Λευκού Οίκου θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες για οποιονδήποτε δημοσιογράφο καλύπτει τους αιρετούς αξιωματούχους μας».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση (ανάκλησης της διαπίστευσης του Τζιμ Ακόστα) ελήφθη στη βάση του περιεχομένου της κάλυψής του» και καταφέρεται κατά της Πρώτης Τροπολογίας της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε ο Τεντ Μπούτρους, ο δικηγόρος του CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «επανειλημμένως επιτέθηκε και αγνόησε το CNN και τον Ακόστα (...). Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι ο Λευκός Οίκος πετάει έξω τους ανθρώπους απλά επειδή δεν του αρέσουν τα όσα λένε στο ρεπορτάζ».

Την περασμένη Πέμπτη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τη διαπίστευση του Τζιμ Ακόστα, μια πρωτοφανής κύρωση, έπειτα από μια λεκτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ του δημοσιογράφου και του προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας στον Λευκό Οίκο.

«Είστε αγενής και ένας απαίσιος άνθρωπος!» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ακόστα, απαντώντας στην άρνηση του δημοσιογράφου να του επιστρέψει το μικρόφωνο, αφού έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την απόφασή του «μέχρι νεωτέρας», όχι λόγω των επίμονων ερωτημάτων του Τζιμ Ακόστα, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς του προς μια νεαρή ασκούμενη που της είχε ανατεθεί να του πάρει το μικρόφωνο.

Σημειώνεται ότι η καριέρα του Ακόστα στη δημοσιογραφία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 όταν αρχικά δούλεψε για τον ραδιοφωνικό σταθμό Washington DC πριν περάσει στην τηλεόραση.

Στη συνέχεια εργάστηκε για το CBS News καλύπτοντας μεταξύ άλλων και το ρεπορτάζ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Το 2007 έπιασε δουλειά στο CNN ενώ κάλυψε τις καμπάνιες του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον.

Το Νοέμβριο του 2015 προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας όταν ρώτησε τον τότε πρόεδρο της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τον ISIS: «Γιατί δεν τελειώνουμε επιτέλους με αυτούς τους μπάσταρδους;»

Το Μάρτιο του 2016 συνόδευσε τον Ομπάμα στο ταξίδι του στην Κούβα, ενώ εκεί βρήκε αφορμή να απευθύνει ερώτηση στον Ραούλ Κάστρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Η σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ η καλύτερη. Η πρόσφατη διαμάχη είναι μία από τις πολλές που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στους δύο άνδρες τα τελευταία χρόνια.

Το Μάιο του 2016, ο τότε υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Ακόστα ειρωνικά «μια πραγματική ομορφιά» ενώ τον Ιανουάριο του 2017 δεν του επέτρεψε να του απευθύνει ερώτηση στη Ρωσία.

Ο Ακόστα έχει συγκρουστεί και με άλλους συνεργάτες του Τραμπ, ανάμεσα στους οποίους είναι και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

(Mε πληροφορίες από την βρετανική έκδοση της HuffPost)

Sponsored Post