Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου

Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου
EUROKINISSI

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του, ασκώντας έντονη κριτική για τη παραβίαση απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι φοβάται την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Η βιογραφία του

Ο Νίκος Σακελλαρίου γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε μέλος το 1977, ενώ το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ′ τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α′ Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους, όντας ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, καλέστηκε να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του ΣτΕ λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου, Σωτηρίου Ρίζου, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, οπότε και ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ.

Στη διάρκεια της θητείας του ως δικαστής, υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ και του PSI. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών όταν ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου «λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις».

Εκτός από την πορεία του στο ΣτΕ, έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών, ενώ έχει συγγράψει διάφορες νομικές μελέτες. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».

Δημοφιλή