ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2020 12:28 EEST | Updated 17/06/2020 13:16 EEST

Ποιός είναι ο συνεργάτης του Εσκομπάρ που αφέθηκε ελεύθερος και πηγαίνει προς το Βερολίνο

Ο Λέντερ καταδικάστηκε αρχικά σε 135 χρόνια συν τη ζωή του, αλλά η κατάθεσή του τότε τον έριξε σε χαμηλότερη ποινή.

Eric VANDEVILLE via Getty Images

Ο συνεργάτης του Πάμπλο Εσκομπάρ και ένας από τους πρώτους «καουμπόι κοκαϊνης» της Κολομβίας απελευθερώθηκε μετά από μακρά ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ και απελάθηκε στη Γερμανία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. 

Ο Κάρλος Λέντερ πέταξε για το νέο του σπίτι στο Βερολίνο τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή των ΗΠΑ στη Φλόριντα, όπου κρατούνταν. 

Ο Λέντερ, 70 ετών σήμερα, ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Εσκομπάρ στο καρτέλ Μεντεγίν που κυριάρχησε στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης τη δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα θαυμαστής τόσο του Τζον Λένον όσο και του Χίτλερ, απεικονίζεται στη σειρά Netflix «Narcos» ως ένας άγριος και γυναικάς εγκληματίας που δημιούργησε σημείο διέλευσης για αεροσκάφη με κοκαΐνη σε ένα ιδιωτικό νησί, το Norman’s Cay, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μίλια από την ακτή της Φλόριντα στις Μπαχάμες.

Η έκδοσή του στις ΗΠΑ το 1987 ξεκίνησε σε μια περίοδο έντονης αμερικανικής στόχευσης των κολομβιανών ναρκωτικών, οι οποίοι στο ναδίρ των αιματηρών πολέμων κατά του καρτέλ κατάφεραν να δωροδοκήσουν και να απειλήσουν την έξοδο από τη δίωξη στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Εσκομπάρ, ο σύντροφος που έγινε αντίπαλος, δεν είδε ποτέ ένα κελί φυλάκισης των ΗΠΑ και σκοτώθηκε από την αστυνομία στο Μεντεγίν το 1993. Ωστόσο, χιλιάδες έμποροι ναρκωτικών από την Κολομβία έχουν μεταβεί από τότε στις φυλακές των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους υπηρέτησαν πολλά λογότερα χρόνια από τον Λέντερ. 

«Κανείς δεν κατηγορείται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών σε δίκη πια στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δικηγόρος του, ο οποίος είπε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει σύντομα στο Βερολίνο για να πιει μια μπύρα με εκείνον. «Αν θεωρούνταν πραγματικά ένοχος, θα είχε βγει από την φυλακή εδώ και 15 χρόνια. Στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν διακινητές ναρκωτικών πολύ μεγαλύτεροι από τον Λέντερ, που εκτίουν μέχρι έξι χρόνια στην φυλακή».

Ο Λέντερ καταδικάστηκε αρχικά σε 135 χρόνια συν τη ζωή του, αλλά αφού συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του πρώην ισχυρού άνδρα του Παναμά, στρατηγού Μανουέλ Νοριέγκα, η ποινή του μειώθηκε στα 55 χρόνια.

Απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα μέσω του πατέρα του, ενός μετανάστη στην Κολομβία. Ο δικηγόρος ανέφερε ότι ο πελάτης του δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Κολομβία και οι γερμανικές αρχές παρείχαν βοήθεια για να του επιτρέψουν να εγκατασταθεί στην δεύτερη πατρίδα του.

 

(Με πληροφορίες από Associated Press)